Vakantieboeken

Naast je bikini, je zonnebrand, de klamboe en je tropenhelm (vooral je tropenhelm!!) is er nog iets wat je nooit moet vergeten wanneer je op vakantie gaat: een boekenpakketje.

Nu moet je natuurlijk altijd wat fluttijdschriften meenemen, vooral als je een strandvakantie gaat houden. Ik bedoel: normaal lees ik nooit de Beau Monde o.i.d., maar wanneer ik aan het strand lig kan ik dat blaadje bestuderen alsof het nieuwe evangelie er in opgeschreven staat. Dan interesseert het me ineens mateloos wat voor cijfer Caroline Tensen krijgt voor haar marineblauwe broekpak dat ze draagt op één of andere haringparty.

Maar naast flutblaadjes moet je ook een paar lekkere boeken meenemen. En aangezien ik bijna Master in de Nederlandse Literatuur ben lees ik als een malle, en hou ik bij wat er zoal aan leesvoer uitgegeven wordt. Binnenlands èn buitenlands. Want anders kun je bij ons binnen de master soms maar moeilijk meepraten. Ergo dus (sic) kan ik jullie wel wat zomertips geven. Doe er je voordeel mee, of niet.

(Even tussendoor: dit zijn dus makkelijk leesbare, prettige boeken. Ik kan natuurlijk een mega- literaire lijst gaan geven vol met Reve en Elsschot, maar hee, dat lees ik zelf ook niet op vakantie.)

1. De Geschiedenis van de Liefde van Nicole Krauss. Het gaat over verlies en over de liefde, en bij elke pagina die ik las dacht ik: shit, nu heb ik alweer een pagina minder om te lezen. Echt een boek waarvan je wilt dat je het nooit uitleest.

2. Alles is Verlicht of Extreem Luid en Ongelooflijk Dichtbij van Jonathan Safran Foer. Jonathan Safran Foer is een meester in het schrijven van emotionele verhalen, maar hij doet dat altijd op zo’n eerlijke, lichte en bij vlagen humoristische manier waardoor de emotie je nog meer raakt dan normaal. Ik weet dat ik dit ingewikkeld omschrijf, maar als je zijn boeken hebt gelezen snap je hopelijk wat ik bedoel.

3. Alles van Tommy Wieringa  Vroeger had je natuurlijk de Grote Drie binnen de Nederlandse Literatuur (Hermans, Reve, Mulisch), maar wat mij betreft hebben we inmiddels alweer een Grote Twee, te weten Arnon Grunberg en Tommy Wieringa. Tommy Wieringa laat zien dat hij een literair boek met meerdere lagen kan schrijven zonder dat hij daarbij verzandt in talloze hoogdravende bijzinnen. Ik vind em vooral goed in het bedenken van mooie metaforen. Tip: koop het luisterboek van Joe Speedboot of Caesarion, want hij leest ze zelf voor, en zijn stem lijkt echt op die van Sinterklaas, maar dan seksie.

4. Een korte geschiedenis van de tractor in de Oekraine van Marina Lewycka Dit is gewoon een heel grappig niets-aan-de-hand-boek. Echt een boek waar je zonnebrand op mag knoeien. Maar het leest als een tiet en het is ontzettend vermakelijk.

5. Alles van Niccolò Ammaniti Die man is briljant.

6. Alles van Ian McEwan. Ian McEwan is nog helemaal niet zo bekend in Nederland, en daar moet maar eens verandering in komen. Want al zijn boeken zijn prachtig. En hij heeft er inmiddels al aardig wat geschreven, dus als je aan McEwans oeuvre begint (ik ben alles bij elkaar aan het sprokkelen; het is een soort van hobby geworden) ben je niet 1,2,3 klaar. Zijn boeken zijn echt thriller- achtig spannend. En: aan het begin van het boek voel je al aan alles dat het helemaal verkeerd gaat aflopen. Ik heb echt wel eens naar één van zijn boeken willen gillen: “Nee!! Niet doen! Loop weg/ kijk niet om/ ga niet mee/ geloof hem niet!” Maar ja, het is een boek, dus je kunt gillen wat je wilt, maar het verhaal verandert niet. En dat maakt zijn boeken zo spannend en verslavend.   

Ook goed, in dezelfde categorie: Het Diner van Herman Koch, Anna Boom van Judith Koelemeijer, De Overgave van Arthur Japin, De Verdronkene van Margiet de Moor, Bastaardsuiker van Arjen Lubach, Het Recht op Terugkeer van Leon de Winter.

In de categorie: ik wil lekker lezen, maar ook iets opsteken:

1. Een goede man slaat soms zijn vrouw van Joris Luyendijk. Zijn andere boek (Het zijn net mensen) is ook een aanrader, maar van dit boek is zo’n lekkere 10 euro- uitgave gemaakt, waar je dus zonnebrand op mag knoeien. Dit boek is een verslag van het jaar dat Luyendijk als student in Egypte woonde. Ik vond het een mooie eye- opener wat betreft de verhoudingen tussen westerse en oosterse jongeren, hoe men naar elkaar kijkt.

2. Kleine Landjes en Rusland voor Gevorderden van Jelle Brandt Corstius Zijn zus kan natuurlijk fantastisch grappig schrijven, maar Jelle is minstens zo grappig, en een meester in het heel sec beschrijven van absurde situaties. En beide boeken zitten vol met absurde situaties, dus tel uit je winst.

3. De kleine keizer van Martin Bril Dit boek ga ik zelf in mijn vakantie lezen, dus het is meer een tip van B., want die was echt enthousiast over dit werk over Napoleon. En natuurlijk mag Martin Bril in deze lijst niet ontbreken. Want als er iemand goed vakantieverhalen kon schrijven, was hij het wel.

Ook goed, in dezelfde categorie: Help, ik ben blank geworden van Bram Vermeulen, Ararat van Frank Westerman, In Europa van Geert Mak, Het Maakbare Nieuws van Monique van Hoogstraten en Eva Jinek en Westerbork Girl van Steffie van den Oord.

Hebben jullie nog tips? Van thrillers weet ik nagenoeg niets, dus fill me in! En tsja, ik weet natuurlijk niet of jullie veel lezen, of weinig, dus wie weet denk je bij dit rijtje wel: “Pfff… DeJ, verzin eens iets nieuws.” Sorry dan.