Vakantiedagen opsparen: mag je alles bewaren voor later?

Vakantiedagen opsparen

Nu we allemaal aan huis gekluisterd zitten, zien we onze vakanties in het water vallen. Maar ja, wat als je al vrij had gevraagd, omdat je eigenlijk met je billen op een zonnig strand zou zitten? Het liefst zou je deze vakantiedagen gewoon opsparen, alleen is natuurlijk de vraag of dat wel mag.

Lees ook:
Vakantie in eigen huis: zo creëer je ook thuis dat hotelgevoel

Het voelt natuurlijk wel als het meest logische om te doen. Zo heb je lekker veel dagen en kun je ultiem genieten op het moment dat het wél weer mag. Toch zegt jurist van Stichting Achmea Rechtsbijstand Berst Kersten aan Nu.nl dat je dit beter niet kunt doen.

Vakantiedagen opsparen

Waarom niet? Nou, je bent niet de enige die dit ‘briljante’ idee heeft. Al jouw collega’s zullen namelijk exact hetzelfde doen en ook zodra het weer kan, op vakantie willen. Met als gevolg dat zo een heel team tegelijkertijd de koffers wil pakken. Niet echt handig natuurlijk, voor een werkgever.

Dag palmbomen

Dat is dan ook de reden dat personeel wordt aangemoedigd om nu al wat dagen vrij te pakken. Maar let wel: ze mogen je hier niet tot verplichten. Toch moet je niet gek opkijken als je in een later stadium vakantie hebt aangevraagd en deze afgewezen wordt. De jurist legt uit: ‘Als de vakantie botst met de planning van de werkgever, dan kan die dat weigeren.’ Zeker als heel veel van jouw collega’s al weg zijn in bepaalde weken, dan kan je verzoek zomaar geweigerd worden.

Helaas pindakaas

Maar wat doe je met je vrije dagen die al opgenomen waren, die je door deze crisis het liefst even opspaart? Volgens Willemijn van Roozendaal, hoogleraar Sociaal Recht, kun je deze vakantiedagen in principe niet terugkrijgen. ‘Ook voor het annuleren van de vakantiedagen moet een werkgever akkoord geven. Als je nu al een vakantie geboekt hebt, is het risico helaas voor jou.’ Niet getreurd: wederzijds begrip is hierbij het sleutelwoord. Probeer het aan te kaarten bij je werkgever en doe beiden wat water bij de wijn. ‘Het gaat om zowel goed werknemer- als werkgeverschap’, sluit Kersten af.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!