Van anorexia tot dodencel: dit zijn onze tips van documentairemaker Jessica Villerius

Jessica Villerius

Over haar docuserie De kinderen van Ruinerwold raakt Nederland niet uitgepraat. De maker, Jessica Villerius (40), vertelt deze week in VIVA dat ze zelf liever achter dan vóór de camera staat. ‘Ik heb mijn focus altijd op de inhoud gelegd en me nooit als BN’er geprofileerd.’ Wij zijn dan ook trots dat ze deze week op onze cover staat en haar verhaal met ons deelt.

In 2008 knalde Jessica Villerius de filmwereld in met haar debuut-documentaire Wortels van het kwaad, berichten van Dutroux. Als eerste ter wereld kreeg ze de beruchte seriemoordenaar te pakken en zette daarmee de toon voor de rest van haar werk. Journalistieke verhalen vertellen over taboe-thema’s als misbruik, criminaliteit en psychische stoornissen, is wat Jessica het liefst doet. ‘Mijn missie is om een verhaal zo te vertellen dat het een maatschappelijk doel dient. Ik vind het belangrijk dat we het meer over complexe thema’s hebben met elkaar,’ zegt zij daarover in het interview met VIVA.

VIVA tipt

Wij volgen de inspirerende documentairemaker al vanaf het begin en zijn fan. Inmiddels zijn er al meer dan vijftig films en series van Jessica’s hand verschenen. Wij raden naast De kinderen van Ruinerwold – mocht je deze nog niet gezien hebben: doen! – onder ander de volgende docu’s aan:

In Emma wil leven wordt de achttienjarige Emma gevolgd, die al sinds haar twaalfde anorexia nervosa heeft en na jaren intensieve therapie is uitbehandeld. Net als ze besloten heeft dat ze er alles aan wil doen om te blijven leven, is haar lichaam uitgestreden. Ook over deze documentaire van Jessica werd nog lang nagepraat.
-Voor Deal met de dood filmde Jessica jarenlang de Amerikaan Clinton Young in de dodencel. Mede door deze documentaire, waarin de medeverdachte én een aantal medegedetineerden ontlastende verklaringen voor Clinton afleggen, werd zijn executie acht dagen voordat hij zou worden voltrokken, afgewend.
-In Marvel Harris – Alles is nu wordt de 24-jarige Marvel Harris gevolgd die als vrouw is geboren, maar zich niet zo voelt. Hij voelt zich ook geen man, maar weet wel dat hij er liever als man uitziet. Daarom laat hij sowieso zijn borsten verwijderen. Jessica volgde Marvel in het jaar van deze transitie.

Kijkje achter de schermen


In de Facts & Villerius podcast praat Jessica met hoofdpersonen uit haar documentaires. Ook kijkt ze maandelijks met haar crew terug op een film die ze hebben gemaakt. Een uniek kijkje achter de schermen waarin er met humor en eerbied wordt teruggekeken op deze vaak intensieve filmprocessen. Jessica: ‘Wat je in een film ziet, is maar een paar procent van de tijd die we samen optrekken. Als ik alleen met ze in gesprek ga wanneer we filmen, creëer ik een soort Instagram-werkelijkheid, terwijl ik juist een compleet beeld wil laten zien.’

Meer weten?


Lees heel het interview met Jessica Villerius in VIVA 19.

Tekst: Jessica van Zanten