Naar deze spellen heb je zeker weten heimwee (hallo, Freddi Fish!)

In ‘vroeger was alles beter’ geloven wij niet echt. Tenzij het om spelletjes gaat. Want weet je nog hoe enthousiast je vroeger dat cd-rommetje in je pc ramde om weer helemaal happy wat punten binnen te tikken bij een spel dat je eigenlijk al honderd keer had gespeeld?

1. Rollercoaster Tycoon
Alleen van dat nostalgische geluidje van het rollende achtbaankarretje worden wij alweer blij. Gelukkig is er nu de mogelijkheid om pretparken te bouwen op je telefoon, want Rollercoaster Tycoon is er tegenwoordig in app-vorm.

2. Mijnenveger
De enige optie (samen met Patience en Paint) om je te vermaken op je oude Windows-computer. Alhoewel je er eigenlijk niks van snapte en maar wat in het rond klikte op de 1’tjes, 2’tjes en smileys. Tot met de jaren de bom ineens insloeg: o, zó werkt Minecraft dus.

1388221398

3. Pokémon op de Game Boy Color
De Game Boy Color, de grote broer van de Game Boy. Ging je met de hele familie op zomervakantie naar Zuid-Frankrijk, dan moest het tasje met al je spelcartridges mee. Van Looney Tunes tot Pokémon. Enige nadeel: geen extra ingebouwd lichtje, dus maakte je op de camping maar gebruik van het van buiten komende lantaarnlicht om tot ver na zonsondergang je geliefde spellen te kunnen blijven spelen.

4. Habbo Hotel
Schokkend maar waar, dit spel is alweer zestien jaar oud. Je scoorde je looks, koos je naam, kocht je credits en nodigde je Habbo-vrienden uit. Het toezicht was in handen van de meest bekende moderator, ‘hotelmanager Lotus’. Het spel bestaat nog steeds, al heet het nu kortweg Habbo.

5. Freddi Fish
Er was een zaak die opgelost moest worden, namelijk de zaak van de gestolen trompetschelp. En daar had Freddi Fish absoluut jouw hulp bij nodig. Een onderwaterwereld waar je je compleet in kon verliezen, met grappige kleermaker Xavier de Couturier, de onverstaanbare toerist Gert Seepferd en de hawaïshow van Carina Calamaras.

maxresdefault

6. Tamagotchi
Dit was je virtuele huisdier en een absolute must have. Omdat je ’m op een gegeven moment niet meer mee mocht nemen naar school, schakelde je je moeder in. Die moest hem tijdens haar doodserieuze en stressvolle kantoorbaan maar even eten geven. En, nog belangrijker: genoeg liefde. En dat deed ze. Want stiekem brak ook haar hart als Tamagotchi zijn laatste adem uitblies op jouw schoot.

7. Tetris
Stapel zo veel mogelijk lijnen of lagen aan blokjes op elkaar om zo punten binnen te halen. Was ooit te spelen op eerder genoemde Game Boy. Onze zuiderburen snappen dat Tetris gewoon never nooit zal vervelen en daarom hebben zij al sinds 1994 de quiz ‘Blokken’ op televisie.

8. Zoo Tycoon
Rollercoaster Tycoon, maar dan met dierentuinen die je zelf kunt bouwen. In het spel was er een enorme keuze aan dieren, zoals schroefhoorngeiten, groene bavianen, wrattenzwijnen en kafferbuffels. Het belang van een onderhoudsman en een dierenverzorger was groot, want de dieren konden zomaar ineens ontsnappen. En dan had je de poppen aan het dansen.

9. Neopets
Had je geen huisdier, dan was er altijd nog de virtuele neopet. Het spel speelde zich af op de fictieve planeet Neopia. Naast dierenliefde werd hiermee vooral je zakelijke instinct gestimuleerd door het spelen van spelletjes, het kopen van virtuele aandelen of het aan- en verkopen (met flinke virtuele winst natuurlijk) van allerlei items.