Goed nieuws! Demissionair kabinet overweegt versoepelingen te vervroegen

versoepelingen-vervroegen

De eerste versoepelingen hebben afgelopen week al plaats gevonden. We mogen weer winkelen zonder afspraak, mogen weer sporten en naar de dierentuin. Maar we willen nog meer. En dat lijkt eerder te gaan gebeuren dan verwacht. Het demissionaire kabinet overweegt de volgende stap van de versoepelingen van de coronamaatregelen in juni namelijk iets te versnellen.

Eerder open dan gepland

De volgende verruiming zou dan ingaan op 5 juni in plaats van 9 juni. Het zou betekenen dat restaurants en culturele instellingen een paar dagen eerder open mogen dan gepland. Horeca mag weer open voor uit eten gaan en de mogelijkheden voor binnen sporten worden uitgebreid. Ook zouden huishoudens meer mensen thuis mogen ontvangen, namelijk vier. Of de versnelling er komt, hangt af van verdere positieve cijfers over onder meer besmettingen en ziekenhuisopnames.

Stap drie doorvoeren

De besmettingscijfers dalen al enige tijd. Ook worden er minder coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. In combinatie met het feit dat steeds meer mensen gevaccineerd worden, levert dat een steeds positiever beeld op. Het kabinet neemt rond 31 mei een besluit of stap drie van het openingsplan eerder kan ingaan.

Middelbare scholen volledig open

Naast de verdere aanpak van de coronacrisis richting de zomer, met aandacht voor zowel het afschalen van de maatregelen als de crisisstructuur, sprak het kabinet ook met deskundigen over de volledige opening van het voortgezet onderwijs. Er is besloten dat middelbare scholen op 31 mei weer volledig open gaan.

Lees ook
Vakantie naar Spanje? Met coronapaspoort ben je welkom

Dagje uit weer mogelijk

Twee weken geleden kondigde het kabinet een tweede ronde van versoepelingen aan. Afgelopen maandag bleek dat de coronacijfers zich voldoende hadden verbeterd zodat twee dagen later de verruiming kon doorgaan. Dat betekende onder meer dat terrassen langer open mogen en dierentuinen en pretparken weer bezoekers mogen ontvangen.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: Flair | Beeld: GettyImages