Vier kandidaten in de ‘WIDM?’-finale: waarom er mogelijk tóch maar één verliezer is

wie is de mol?

Aankomende zaterdag is het eindelijk zo ver: live vanuit het Amsterdamse Vondelpark wordt bekendgemaakt wie fraudeur van ‘Wie is de Mol?’ seizoen twintig is. Normaal gesproken staan er drie BN’ers in de finale, van wie er één de Mol blijkt, één als winnaar en één als verliezer uit de bus komt. Betekent dat dat het jubileumseizoen een Mol, een winnaar en twee verliezers kent? Dat valt nog te betwijfelen…

Wie is het in hemelsnaam?

Dit seizoen blijkt het wederom bizar lastig om de Mol te ontmaskeren. Ook de kandidaten hebben er de grootst mogelijke moeite mee. Zo bleek onder meer twee afleveringen geleden, toen Leonie ter Braak het spel moest verlaten, de vrouw op wie meerdere spelers hun molpijlen gericht hadden. Het nieuws moest even flink indalen, waarna er – met de finale bijna letterlijk in zicht – op stel en sprong tactieken omgegooid moesten worden en de notitieboekjes binnenstebuiten werden gekeerd op zoek naar eerder gemiste details.

Lees ook: de tatoeages van ‘de Mol’ zouden overeenkomen met de opdrachten

De statistieken

Bij de kijkers thuis draaien de radartjes ook op volle toeren: vele namen passeerden de afgelopen weken de revue in combinatie met teksten als ‘deze kandidaat is zeker weten de Mol’. Nu er uit nog slechts vier namen ‘te kiezen’ valt, zijn de meeste verdenkingen als volgt volgens de statistieken van Moltalk: 37 procent zet in op voetbal-cultheld Nathan Rutjes, 31 procent verdenkt muzikant Rob Dekay, 19 procent gaat voor de last woman standing, Miljuschka Witzenhausen, en op acteur Buddy Vedder gokt nog slechts 13 procent.

Wie ‘zijn’ de Mollen?

Met name Nathan en Rob zien mensen als de grootste verdachten. Als dat terecht is, wie van de twee blijkt komend weekend dan in godsnaam de Mol? Een opmerkelijke theorie die op sociale media de ronde doet, oppert dat wellicht twee Mollen hun masker af zullen doen zaterdag. Wait, what? Ondanks dat presentator Rik van de Westelaken in aflevering negen zei dat de finale twee verliezers, één winnaar en één Mol zal tellen, worden daar door menig kijker vraagtekens bij gezet. Twee Mollen in het spel, dus… Meerdere fans gaan behoorlijk goed op de theorie en verwachten dat Nathan en Rob komend weekend misschien wel samen naar voren stappen. Zoiets zou Rik echt niet al vóór de grote finale verklappen, toch? En al helemaal niet als de Mollen niet van elkaars bestaan afweten, want dat zou natuurlijk óók nog kunnen. Man, man, man, wat is dit spannend.

Vier finalisten

Een finale werd éénmaal eerder gespeeld met vier kandidaten, in Thailand. In seizoen zeven bleek actrice Inge Ipenburg de grote bedrieger, won radio-dj Paul Rabbering en verloren presentatrice Renate Verbaan én actrice Eva van der Gucht. Geen twee Mollen dus, maar goed, dat zegt niets over het mogelijke verloop van de huidige reeks. Een twintigste seizoen mag best spectaculair en onverwacht eindigen, niet?