Vincent Vianen: ‘Ik had misschien meer naar mijn notities moeten kijken’

De eerste afvaller zijn van een spel is altijd zuur, en al helemaal als dat spel ‘Wie is de Mol?’ is. Maar choreograaf Vincent Vianen was nog best koeltjes toen hij een rood scherm voor zijn ogen zag verschijnen. VIVA sprak ’m naderhand.

Tekst Eline Krak | Beeld Michel Schnater

Wij vonden jou al een veel te lief hoofd hebben om een Mol te zijn.

“Haha, ja ik ben ook heel lief, maar bij spellen ben ik hard hoor!”

Is het dan dubbel zo zuur om als eerste af te vallen?

“Eigenlijk valt het mee met de teleurstelling. Aan het begin, met nog zo veel mensen in het spel, is het gewoon moeilijk gokken wie de Mol is. Het is wel jammer dat ik geen nieuwe avonturen heb kunnen meemaken. Maar ik was al vaker in Portland geweest, ik heb zelfs een tijdje in Amerika gewoond.”

Waar ontmoette je de groep eigenlijk?

“Sommige kandidaten al in de rij bij de douane in Nederland, maar de groep werd pas samengevoegd in Portland. Vanaf toen was het game on.

Dat klinkt fanatiek. Had je je goed voorbereid?

“Ik ben meteen begonnen met het kijken naar ieders lichaamstaal. Of ze zenuwachtig waren, hoe ze praatten. Maar vooral naar wat er aan ze veranderde zodra het spel begon. De tikjes van Roos vielen me bijvoorbeeld meteen al op. Ik heb ook bijna alle seizoenen teruggekeken, omdat dingen regelmatig terugkomen. Het is een psychologisch spel en er zijn patronen.”

Wat had je anders kunnen doen om langer in het spel te blijven?

“Ik had misschien wat meer naar m’n notities moeten kijken. Maar mijn valkuil is waarschijnlijk geweest dat ik die vrijstelling in de bioscoop niet wilde geven om de groep te redden. Aan de andere kant is dit het lot. Ik had misschien nog niet genoeg informatie. Stel dat de Mol niet bij mij in de helikopter had gezeten, dan heb ik sowieso niet genoeg informatie kunnen krijgen om de test goed te maken.”

Hoe was het om jezelf terug te zien?

“Lachen! Jeetje, ik ben zo fanatiek. En dan reageer ik sneller en enthousiaster. Wel vielen al mijn tactieken en geplande dingen in het water, je maakt op de een of andere manier toch gebruik van je primaire gevoelens en gedachtes.”

Heb je getwijfeld om mee te doen toen ze je vroegen?

“Nee. Je wordt gebeld en dan wordt er zachtjes gezegd: ‘Ben je alleen?’ en ‘Kan je praten?’ Ik heb meteen ja gezegd. En nu wacht ik totdat ze me vragen voor ‘Expeditie Robinson’, haha!”

Vond je het moeilijk om je mond te houden over ‘WIDM’?

“Het is jammer dat je het er niet met de mensen om je heen over kunt hebben, want het is toch een ervaring waarover je wilt praten. Maar echt moeilijk, nee. We hebben met de kandidaten een groepsapp waarin we babbelen, maar daarin kan natuurlijk lang niet iedereen vrijuit praten. Ik weet verder ook niks over het verloop, zal elke week zelf op de bank vol spanning zitten kijken.”

Dus je hebt je bij de molloten gevoegd?

“Jazeker, dat is toch ook leuk? Je moet blijven zoeken!”

Had je de Mol willen spelen?

“Op zich wel, maar ik zou het niet aanraden aan de makers van het programma. Mensen zouden me te erg verdenken, ik denk dat ik beter ben als kandidaat. Als Mol had ik me totaal anders gedragen, als ik er nu over nadenk. Dan was ik veel rustiger geweest en had ik wat meer m’n mond gehouden. Als ik eerlijk ben, heb ik me qua fanatisme nu al ingehouden.”

Ben je echt heel de tijd met het spel bezig?

“Ja, totdat je slaapt. Maar dat vond ik niet eens zo vermoeiend. Ik had meer moeite met de jetlag.”

De slaapkamer is ook de plek om bondjes te sluiten. Er stond er al eentje in de steigers met Yvonne. Waarom koos je voor haar?

“Omdat zij niet in de helikopter zat. Ik probeerde  zo veel mogelijk informatie te verzamelen van de mensen die in de andere ‘teams’ zaten, want die had ik nog niet gesproken. Ja, ik had het met Diederik een beetje over ‘Star Wars’ gehad.  M’n plan was om later in het spel verschillende bondjes aan te gaan zonder dat mensen dat van elkaar wisten. Maar helaas…”

Wat voor reacties heb je gekregen?

“Heel veel reacties! Het verbaasde me dat ik bij zo veel mensen verdacht was. Maar gelukkig was het gros van de reacties positief: veel mensen hoopten dat ik er langer in zou zitten, ik was hun favoriet. Die waren dan ook hun punten kwijtgeraakt in de WIDM-app, haha.”

De tweede aflevering van ‘Wie is de Mol’ is te zien op zaterdag 14 januari om 20.30 uur bij NPO1.