VIVA forum reageert: de aanslag in Orlando

Afgelopen weekend werd de wereld opnieuw opgeschrikt door een terroristische aanslag, dit keer in gayclub Pulse in Orlando, waar 49 jonge mensen om het leven kwamen door de kogels van de 29-jarige Omar Mateen, die aangesloten was bij terreurbeweging IS. Ook onze forummers praten over het schokkende nieuws. Hieronder een aantal reacties.

Hiltje: “Afschuwelijk. Ik had hier vanavond toevallig een etentje met zes goede homovrienden en hoorde het nieuws via hen. Zij voelen zich al lange tijd bedreigd. Eentje had net uitgesproken dat hij zich zorgen maakte over de aanstaande gaypride in verband met de dreigende terreur. Homogelegenheden lopen uiteraard, net als joodse doelwitten, extra risico. Ik heb altijd erg veel moeite met islambashers en juist mijn homovrienden zijn erg antimoslim. Dat vind ik vervelend, maar ook begrijpelijk gezien de homohaat die al jaren vanuit die kant gepredikt wordt. Mijn vrienden nemen in Amsterdam na het uitgaan al geen gewone taxi meer nadat daar homobashincidenten mee zijn geweest. Ze bellen alleen naar bekende taxichauffeurs.

Homobashen bestaat al veel langer. Nu dan de eerste Isis terroristische aanslag.”

Hollebollegijs: “Nog zo’n aanslag en mevrouw Trump kan nieuw behang uitzoeken voor in het witte huis.”

Sapsorrow: “Eerlijk gezegd vind ik het nogal respectloos dat de grootste massamoord aller tijden in de VS, gebruikt wordt als argument in jullie achterlijke discussie over IS en moslims. Waar het om draait, is dat de man een vurige haat had tegen homo’s.
Wanneer gaat dat nou eens ophouden!! Blijf met je fikken van die mensen af!! En iedereen die denkt hiermee te gaan beargumenteren, heb het respect om dat vandaag nog even niet te doen. Vandaag rouw ik om de slachtoffers, en toon ik respect aan hun community, die altijd al het lijdend voorwerp is geweest van geweld en haat. Ik wil dat ze weten hoe erg ik het vind en hoezeer ik ze steun.”

Rechthoek: “De haat stoppen zal alleen kunnen als men stopt de bron van haat te ontkennen. Ik snap dat het best lastig is omdat het merendeel van moslims niets te maken heeft met het  ‘endorsen’ van deze haat. Maar ontkennen dat het uit islamitische hoek komt heeft niet zo veel zin. Pas met erkenning kan men wat. Tegelijkertijd moet dit geen reden zijn tot racisme voor een heel grote groep. Ik geloof wel in meer wettelijke restricties voor alle geloven.”

Paleviolet: “Het is wel apart dat juist door deze gebeurtenis de wapendiscussie oplaait, ik las ergens dat de dader werkte in de beveiliging, en hij had een wapenvergunning, dus die had volgens de Nederlandse wetten óók een wapen in huis gehad. Het klopt volgens mij wel hoor, dat het over het algemeen niet helpt dat iedereen daar met een pistool kan rondlopen, en er gebeuren volgens mij meer ongelukken mee dan dat mensen zich er werkelijk in geval van nood mee weten te redden. Maar juist deze gebeurtenis was door het veranderen van de wapenwet niet voorkomen denk ik.”