VIVA kijkt Wie is de Mol? aflevering 5 – Waarin firma ‘List en bedrog’ behoorlijk on fire is

Hoera! De slingers mochten ook dit weekend weer uit: tijd voor aflevering vijf (!) alweer van Wie is de mol? 2018. Een aflevering bomvol leugens, clowns, chaos en een doorschijnende top van Olcay. Kim van Weering praat je bij.

Alle molloten verzamelen, we mogen weer! Zitten we trouwens oprecht al op de helft van dit seizoen? Over vijf weken is er gewoon al met een glas champie geproost in het Vondelpark en moeten we weer tien maanden wachten op WIDM 2019. Dat vind ik maar niks. Ik vind het een heerlijk seizoen én ik ben lekker op dreef want ‘mijn’ Simone zit er nog altijd in – al moet ik zeggen dat ik sinds vorige week ook Stine een tikkie verdenk.

Punt twee: is er niet zoiets mogelijk als een algeheel WIDM-spoilerverbod op social media elke zaterdagavond en zondagochtend? Ik voel me elke week weer een soort melaatse als ik de uitzending niet live kan kijken en vervolgens wanhopig probeer urenlang Facebook en Twitter te vermijden (is in mijn geval erg lastig) en een paar schietgebedjes doe in de hoop dat vrienden me niet appen met ‘WHAAA HEB JE HET GEZIEN? DIE IS ERUIT!’. Dat lukt tot nu toe gelukkig nog aardig, maar gewoon voor het geval dat.

We zijn nog altijd in Tbilisi. Nouja, we… Ik niet natuurlijk – was ik er maar. Emilio trouwens ook niet meer, die ligt thuis in bed over Art te dromen. Het zonnetje schijnt in de hoofdstad van Georgië. Met een borrel proosten de overgebleven zes kandidaten op de cabaretier. Stine heeft het maar moeilijk met zijn vertrek want ze heeft zó’n leuke dag met hem gehad in Azerbeidzjan – niet normaal. Simone ratelt iets in Stine-taal over dat WIDM een proces is waarin je naar elkaar toegroeit en dat het moment waarop iemand wegvalt toch wel heel heavy is. Olcay heeft liefdesverdriet, maar is verder wel tevreden met een prima gevulde pot.

Nieuwe opdracht, nieuwe kansen en nieuwe mooie plekken om te ontdekken. We trappen de aflevering af met een opdracht in het circus van de stad. Opdracht: bouw allemaal een kaartenhuis van vier verdiepingen binnen tien minuten en verdien € 250,- per rechtopstaand kaartenhuis. Loes gaat met haar tong op de kin als een bezetene aan de slag.

Dan verschijnen uit het niets clowns en andere gekkies met ballonnen onder hun shirt middenin de piste. Circusdirecteur Art begint tussendoor allerlei opdrachten door de microfoon te roepen: er ligt geld op stoel acht, in één van deze 2303850 ballonnen zit € 500,-, speel ‘balletje balletje’ voor € 250,- en dans nog even onder deze limbostok door – alsof het allemaal niets is.

Geen enkel kaartenhuis is af – toch verdient de groep een mooie € 1600,- voor de pot. Olcay vindt dat een goede reden voor een dansje met de clown. Ruben wil het dan ineens even hebben over het penningmeesterschap van Olcay en weet de groep uiteindelijk zo ver te krijgen dat hij zelf penningmeester wordt. Zit hier een addertje onder het gras – of zoals hij het zelf zegt: een hele python? Olcay laat het allemaal gebeuren, maar besluit wel om als controler een extra oogje in het zeil te houden.

De tweede opdracht heet chaos en doet haar naam absoluut eer aan. Sowieso is het chaos in de top van Olcay, ik bedoel wáár is haar BH? Ruben mag als penningmeester in de dop de indeling maken voor de auto-stoelendans. Stine heeft in haar envelopje niks, maar vindt het écht spannend omdat ze niet wil dat er jokers over de finish komen en ze besluit er dan ook he-le-maal voor te gaan.

Wát een vette opdracht is dit. Verkeersregels worden volledig genegeerd, Olcay vraagt of haar chauffeur niet even à la Speedy Gonzalez wat harder kan crossen en Jan blijkt een kei te zijn in Engels en gooit er een ‘We’re very rush’ in. Uiteindelijk wint Loes nipt van Stine en dat betekent € 1000,- in de pot. Ruben baalt, want hij zou krijgen wat de winnaar over de finish zou brengen en hoopte natuurlijk op jokers. Oh en hebben jullie trouwens gezien dat één van de auto’s ‘WI 002 DM’ als kenteken had…?

Jan is zijn grote maat Emilio verloren en probeert overal en met iedereen nieuwe bondjes te sluiten. Loes snapt wel dat Jan tussen haar en Ruben probeert in te komen, maar besluit toch dat ze Jan Verbond een beetje gaat gebruiken.

Opdracht drie is een gevalletje woordzoeker XXXL. Jan verft zijn witte schoenen groen en Olcay roept heel vaak ‘Tbilisi!’ maar dat woord blijkt niet op de muur te staan. Wat zo soepel leek te gaan, eindigt in een deceptie: de zin die over zou moeten blijven wordt niet geraden. Geen geld in de pot.

Na Ruben en Loes wil Jan nu ook een één-op-ééntje met Olcay. Ze schudden elkaar de hand en besluiten dat ze elkaar écht kunnen vertrouwen. Gelukkig kan dat ook echt in een programma als WIDM.

De kandidaten maken zich op voor de test. Olcay merkt dat het toch echt wel helpt als je dingen opschrijft. Goh. Stine houdt een lijstje vast met ‘Wie is de mol?’ waarop haar eigen naam staat én haar duim wijst er ook nog naar. Zeer verdacht wel.

 

Tijd voor de test. Een test waarbij we dit keer alle schermen te zien krijgen. Loes en Ruben blijven als laatste twee kandidaten over en pakken elkaar voor de laatste keer stevig vast. Ruben kijkt erbij alsof-ie weer moet abseilen door de ghetto van Tbilisi, maar het is Loes die naar huis moet. Arme vrouw: haar hoofd heeft dezelfde kleur als haar spierwitte T-shirt.

PS: Is het alweer volgende week?

PPS: Deze tweet wilde ik jullie niet onthouden:

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.