VIVA kijkt Wie is de mol? aflevering 8 – Waarin Ruben zich een behaarde satéprikker voelt en Jan en Olcay een match made in heaven blijken

Jan en Olcay

Zingende Georgiërs met zwaarden en tampons, de beste vertolking van ‘Thriller’ ooit en Simone die de autoruit poetst : aflevering 8 van Wie is de Mol? was weer bijzonder lekker. Kim van Weering praat je bij.

Opgelet: spoilers vanaf hier!

Ik kan bijna niet geloven dat het einde van Wie is de Mol? 2018 nadert. En ik word er verdrietig van. Maar waar ik wél blij van word is dat – nu Stine met haar filosofische oneliners en yogamat naar huis is – alle aanwijzingen in de richting van Simone wijzen. Simone die elke week op de groepsfoto op de plek van de afvaller staat (en die bij de woordzoeker zelf het woord ‘groepsfoto’ wegstreepte). Simone die opvallend vaak rood draagt. Simone die vorige week een puinhoop van de pakketten-opdracht maakte. Het kán niet meer missen met Simo(l)ne.

Het is de aflevering voor de grande finale. Wie er nu nog uitgaat, die baalt gewoon. En hard ook. Want dat betekent niet shinen in het Vondelpark met een glas champie in de hand over twee weken. Oké, vanaf de zijlijn met Ron Boszhard misschien.

Jan heet iedereen welkom in deze halve finale en daar proosten ze op. En op Stine. Het ontbijt lijkt gelukkig met de week iets beter te worden. Olcay benadrukt nog even dat ze het fijn vindt dat ze in deze laatste fase Jan beter leert kennen. Jan verdenkt Ruben. Olcay ook. Waarom verdenkt niemand Simone? Echt, als het Simone níet is, dan eet ik m’n schoen op. En m’n sok erbij.

We trappen de aflevering af met zingende Georgische mannen in gave pakken met zwaarden. En rijen kogels die iets weg hebben van tampons in maatje XXL. Een muzikale opdracht – leuk! Olcay wordt al snel geraakt door de muziek: ze wil stilstaan en luisteren. Ook Ruben is uit het veld geslagen door de fantastische sound van deze Georgische zanggroepen. Uiteindelijk weten ze de juiste groepen allemaal met elkaar te combineren: € 1000,- in de pocket.

Dan de tweede opdracht. Olcay is helemaal excited: eindelijk iets met water. Totdat ze alle vier afzonderlijk van elkaar in een auto moeten gaan zitten voor een potje Car-aoke. Mevrouw Gulsen wil al snel de auto uit, maar gaat uiteindelijk als een tierelier met Jan. Één ding: deze mensen wíl je gewoon in je team met spelletjesavond – winst gegarandeerd.

Simone probeert het nummer ‘Carwash’ uit te beelden, maar dat komt niet echt over op Ruben – die zich afvraagt waarom ze de binnenkant van de voorruit aan het poetsen is. Poging twee: Paradise by the Dashboard Light dan. Ruben ziet daar toch eerder ‘Heal the World’ in. Bijna. Zelf heeft-ie (naar eigen zeggen) grotendeels kutmuziek (categorie ‘Op een onbewoond eiland’) en het Wilhelmus. Echt ver komen ze niet, leuk om naar te kijken is het wel.

Jan vindt Olcay Gulsen ge-ni-aal. Ik moet hem gelijk geven, helemaal na de briljante vertolking van Thriller. Daar moet Jan z’n hoofd even van afvegen, maar zelf kan-ie er ook wat van met het uitbeelden van nummers als ‘Ik verscheurde je foto’. Zelfs Art heeft van de opdracht genoten. Resultaat: € 700,- voor penningmeester Jan en reden voor een dikke knuffel én high five tussen Jan en Olcay.

Opvallend dat de eerste twee opdrachten helemaal in het teken staan van muziek in een aflevering die de titel ‘Gelijkgestemd’ draagt. Doelen de makers hier op muzikant Ruben? Óók opvallend trouwens dat een van de bonustracks bij de Car-aoke ‘Pianoman’ is. Ruben de pianoman? Of moet ik het bij (M)Olcay zoeken, die luidkeels ‘Hello, it’s me’ zingt? Ik word gewoon langzaam gek, denk ik.

Dag 15 – de dag waarop de finalisten bekend worden. Ruben en Simone hebben een Moldate om zoveel mogelijk persoonlijke informatie uit te wisselen over hun favoriete auteurs en dat soort belangrijke zaken. Olcay belooft Jan ondertussen plechtig om een beetje ‘shady’ te gaan doen om zichzelf verdacht te maken.

De laatste opdracht voor de finale is er een waarbij wat fanatisme nodig is. Dat zit bij de meeste kandidaten wel snor, al is Ruben wat onzeker: hij voelt zich een behaarde satéprikker naast Jan. Ik kan ‘m niet helemaal ongelijk geven.

In de boot is het een heerlijke chaos. Jan vindt de vrouwen (op z’n zachtst gezegd) niet echt top en dat levert een aantal lekkere peddel-ruzies op. Het lijkt wel een gezinnetje aan het kanoën in Frankrijk. Jan wil money maken en is aardig lekker op dreef met zijn ingebouwde verrekijker. Ruben vindt hem wel een beetje irritant omdat-ie steeds zijn eigen kleuren blijft opdreunen, maar Jan moet naar eigen zeggen wel want hij heeft HAVO gedaan.

Ik vind raftcoach David toch wel de ster van deze opdracht met teksten als ‘right back, left forward’, net als de persoon van de NPO voorin de boot die dit tafereel zo goed mogelijk heeft geprobeerd vast te leggen. Respect. Ruben vindt de opdracht ‘gewoon kicken’, zelfs als behaarde satéprikker achterin de boot. Ze pakken uiteindelijk € 850,- waar € 4000,- te verdienen viel.

En dan is het tijd voor de test. Jan benadrukt nog even dat een van hen het niet gaat halen. Olcay is zenuwachtig en Ruben zuigt op een grasspriet. Zowel Simone, Jan als Olcay zitten op Ruben. Vol. Ik geloof het bijna niet. En Simone dan? Hallo? In mijn hoofd is het chaos. Wat als Simone er nu uitgaat. Wat dan?!

Ruben gaat als eerste kandidaat door naar de finale. DE FINALE! Hallo, aarde aan Ruben? Waar blijft de vreugdedans? JE ZIT IN DE FINALE! Dan is het de beurt aan Olcay. Lieflijke vioolmuziek maakt plaats voor drums en trompetten om de spanning nog eens even lekker op te voeren. Olcay door. En dan Simone. Simone valt af. Nee. Nee. Nee. Ho, ik kan dit NIET handelen. En die groepsfoto-theorie dan? En al die andere 1358190 hints die naar Simone wezen?

Ja dag – ik ga een winterslaap houden denk ik.