Laura Jansen krijgt eerste #VIVAVEER

laura jansen

Iedereen die lef heeft, z’n hart volgt en lak heeft aan wat een ander denkt, verdient volgens ons een veer in z’n kont. Daarom organiseren we de VIVA Veer-estafette, zodat die mensen ook eens hóren dat ze zo inspireren. Wij trappen af met zangeres Laura Jansen, die haar muziekcarrière on hold heeft gezet om vluchtelingen te helpen.

Waarom Laura een veer verdient

Haar naam is Laura
Zangeres Laura Jansen (39) is internationaal bekend. Door haar Nederlandse en Amerikaanse roots groeit ze op in verschillende steden in Europa en Amerika. Na een opleiding aan het Rotterdamse Conservatorium timmert ze in Boston verder aan haar carrière. In 2009 ontdekt John Ewbank haar. Hij regelt dat twee ep’s van haar worden uitgebracht. Resultaat: een platina album. Naast een gouden strot heeft Laura ook een gouden hart. En dat verdient een VIVA Veer.
Lef
Denken dat je ‘iets’ voor de vluchtelingen wilt doen is één ding, maar om écht op het vliegtuig te stappen en maandenlang te helpen bij de vluchtelingenopvang op Lesbos, daarmee toon je léf.
Veerkracht
Laura vertelde eerder dit jaar in VIVA dat ze op Lesbos veel ellende ziet. De vluchtelingen komen onderkoeld en uitgehongerd aan. Laura staat elke dag klaar om ze op te vangen, honderden boterhammen te smeren en wc’s te poetsen.
Naastenliefde
Als je de keuze hebt tussen het glamourous leven van een zangeres en de harde werkelijkheid van de vluchtelingen op Lesbos, zullen weinig mensen voor dat laatste kiezen. Laura deed dat wel. Een ijzersterk staaltje naastenliefde, als je het ons vraagt.

Laura’s reactie

“Wat leuk dat ik de eerste VIVA Veer in ontvangst mag nemen! Ik vind het een mooi initiatief. Mijn grootste prioriteit zijn op dit moment de vluchtelingen. De laatste tijd was zwaar geweest voor de vrijwilligers op Lesbos, veel mensen kunnen vanwege de nieuwe regels van de EU nergens terecht. Dat maakt de situatie behoorlijk hopeloos,,wat voor ons moeilijk te verteren is.  Waarom ik doorga? Ik moet. Ik kan nu niet achter de piano gaan zitten om liedjes te schrijven. Mijn dagelijkse leven draait nu om de stichting Movement on the ground (mede opgericht door Johnny de Mol, red.). Het voelt alsof deze VIVA Veer niet alleen voor mij is, maar ook een beetje voor de andere vrijwilligers op Lesbos. Wij werken hier allemaal dag in, dag uit keihard en het is fijn om daar wat aandacht voor te krijgen. Dank jullie wel!”

Laura geeft de veer op haar beurt door aan actrice, regisseur en schrijver Sanne Vogel. Waarom? Dat lees je volgende week.

Aan wie geef jij een VIVA Veer? Bij VIVA 12, die vanaf woensdag in de winkels ligt, ontvang je acht stickers die je uit kunt delen aan iemand die jou inspireert. Je kunt ook digitaal een veer uitdelen via viva.nl/veer.