Vivianne Bendermacher stopt als hoofdredacteur VIVA

“Weet je? Ik ga het gewoon doen!” Met die woorden hakte ik nog maar een week of twee geleden de knoop door. Ik ga voor mezelf beginnen. Zet mijn eigen bedrijf op, ik jaag mijn dromen na. Dat betekent ook dat ik weg ga bij VIVA. Of liever: weg ga dóór VIVA, want het was dat mooie merk dat me daartoe inspireerde.

‘Practise what you preach’ vind ik altijd. En nog maar een paar weken geleden viel dat kwartje met een daverende klap boven op mijn geweten. Als roerganger van VIVA stook ik de ene vrouw na de andere op haar hart te volgen; uitdagingen aan te gaan waar haar bloed sneller van gaat stromen, waar ze energie van krijgt. Inspiratie genoeg.

Elk jaar vullen we er een waanzinnige powerlijst mee: de VIVA400. Stuk voor stuk vrouwen die precies dat gedaan hebben. En dat terwijl ikzelf al enkele jaren dat knagende gevoel negeer. Want ‘later als ik groot ben’ zou ík ooit nog een keer voor mezelf beginnen. Eigen baas zijn en alle opgedane kennis en ervaring inzetten voor iets goeds, iets groots, iets vernieuwends.

Maar blijkbaar had ik een zetje nodig, en dat zetje kwam. In de vorm van een supergave klus voor de Koninklijke Bibliotheek. Zij vroegen me om als freelance hoofdredacteur te helpen met de herinrichting van Bibliotheek.nl. Een groot project, dat bovendien een maatschappelijk belang dient. Want in een wereld die steeds digitaler wordt, moeten al onze boeken natuurlijk ook online beschikbaar zijn. Voor iedereen. Van laaggeletterd tot literair, van blind tot ziend en van jong tot oud. Een klus waar mijn bloed sneller van gaat stromen, waar ik energie van krijg… Juist.

En dus: daar ga ik. Maar potdomme, VIVA… ‘Mijn’ VIVA, een mentaliteitsmerk dat door mijn aderen is gaan stromen. Waar ik ook heel veel passie bij voel. Maar ik zie het als pure winst. Ik héb aan het roer van dat prachtmerk mogen staan en wat heeft het me veel gebracht; niet alleen een onwijs leerzaam, gaaf en innoverend jaar met een topteam; maar óók de inspiratie om deze nieuwe uitdaging aan te gaan. En eens een VIVA, altijd een VIVA. Het zit niet voor niets al 33 jaar in mijn naam versleuteld.

Lieve VIVA-lezers: van het magazine én online: dank voor jullie vertrouwen, positieve feedback en altijd kritische blik. Het was een eer.

Vivianne

Vivianne Bendermacher, hoofdredacteur
vivianne@viva.nl
twitter.com/vbendermacher