Volgens locals: Mallorca

‘Nederlocal’ Iris Springveld (28) begint de dag met een kop thee op haar balkon en duikt na werk de Middellandse Zee in. Ze woont in havenstadje Port d’Alcúdia en kent na acht jaar alle hotspots.

Tekst Tom Springveld

Hoe kwam je op Mallorca terecht?

“Ik ben als stagiair entertainment begonnen bij Garden Hotels. Toen ik na vijf maanden weer naar huis moest, heb ik tranen met tuiten gehuild. Gelukkig mocht ik terugkomen. Ik promoveerde van stagiair via medewerker naar manager, en nu ben ik coördinator entertainment.”

Hoe ziet je dag eruit?

“’s Morgens zet ik eerst een grote kop thee en ontbijt in de zon op mijn enorme balkon met uitzicht op een meertje. De ene dag zit ik op kantoor, de andere ben ik druk met excursies, decoraties of shows in een van onze hotels. Een duik in de Middellandse Zee aan het eind van de dag mag natuurlijk niet ontbreken en 
’s avonds bikkel ik graag nog een uurtje in de sportschool.”

Wat maakt het eiland zo 
bijzonder?

“Ik ben niet alleen verliefd op Mallorca, maar ook op een sportieve Spanjaard met wie 
ik nu ruim vier jaar samen ben. We ontdekken nog 
steeds de tofste strandjes, restaurants en evenementen. Fietsend, rijdend, varend, 
lopend en zwemmend.”

Wat is je favoriete plek?

“Bij de vuurtoren van Cala Ratjada heb je een fantastisch mooi uitkijkpunt en prachtige strandjes, zoals Cala Gat. Op heldere dagen kun je vanaf hier Menorca zien liggen.”

Wat is nou echt typisch 
Mallorca?

“Eten, eten en nog eens eten. Sobrassada, ensaimada, frit mallorquí, pa amb oli, sopas mallorquinas, arroz brut – 
allemaal de moeite waard om te proeven.”

Wat doe je als je vrij bent?

“Mijn enige vrije dag is heilig. Het liefst ga ik de avond ervoor iets drinken met vrienden, 
zo nu en dan tot in de vroege uurtjes. Op zomerdagen kun je me vinden op een van de vele mooie stranden. Beachvolleyballen, snorkelen of gewoon een lekker dik boek lezen. 
Op frissere dagen kun je me wakker maken voor een excursie of een wijntje op het terras. Mijn dag kan niet meer stuk na een rondje tapas in Ca’n Punyetes, in de haven van Port d’Alcúdia.”

Vamos a la playa

Cala Molins Het zeewater is zo blauw als een zwembad. Niet doorvertellen, maar de locals gaan vaak één strandje verder, naar Cala Carbó.

Waar is dat feestje?

Banana Club in Port d’Alcúdia. Ze zijn onwijs vriendelijk en kennen je bij naam. Je kunt feestjes meepakken op een boot, in een waterpark en natuurlijk in de club zelf. bananaclub.es

Shoppen

Bodega Ribas in Consell: De oudste wijnmakerij op Mallorca en de op twee na oudste van Spanje. Er worden tours gegeven, proeverijen georganiseerd en natuurlijk kun je meteen een doosje mee naar huis nemen. Bodegaribas.com  

Dag massa

Zeker weten dat je geen hordes dronken toeristen tegen het lijf loopt? Blijf dan weg van oorden als Magaluf en El Arenal. Magaluf zit vol Engelsen en in El Arenal krioelt het van de Nederlanders.

The place to eat

Mango Thai Bar in Port d’Alcúdia. Om je vingers bij af te likken! Kan het je niet pittig genoeg zijn, bestel dan de Thaise soep. Geen verkoudheid die het overleeft. Mangothai.es

Meer tips van Iris? Check VIVA 12! De editie ligt van 22 maart t/m dinsdag 28 maart in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»Bestel VIVA online | Klik hier «