Voorkom keuzestress: hier moet je op letten bij het kiezen van je zorgverzekering

zorgverzekering

Elke donderdag lichten we een populair topic uit van het VIVA-forum. Deze week: overstappen van zorgverzekeraar.

Het eind van het jaar nadert en dat betekent dat je kunt wisselen van zorgverzekering. Aanbieders genoeg, maar hoe weet je welke het best bij je past? VIVA-forummers vertellen.

 • “Ik heb de hele boel ondergebracht bij een tussenpersoon. ik vertel hem wat ik belangrijk vind en hij regelt het. Prima gelopen. Te onbelangrijk om verder tijd en gedachten aan vuil te maken.”
 • “Ik let erop hoeveel een aanvullende verzekering vergoedt voor behandelingen van bijvoorbeeld een chronisch kwaaltje waar ik de laatste tijd last van heb gehad. Dan is een duurdere aanvullende verzekering soms beter, omdat die veel meer vergoedt voor een behandeling die je regelmatig nodig hebt.”
 • “Ik zou voor een goedkopere optie kunnen kiezen dan de verzekeraar waar ik nu zit, maar ik ben tevreden. Goede premie en service, een snelle reactie als ik vragen heb. Ik heb nooit problemen.”
 • “Ik kijk vooral naar de regio waar ik woon. Niet alle zorgverleners zijn bij alle verzekeraars op contract, dus moet je vaak verder reizen of de zorg zelf betalen. Met de regionale verzekeraar is dat vaak wel het geval. Voorbeeld: een bekende van mij moest voor de twintigwekenecho, maar kon niet in de buurt terecht waar deze gedekt werd. Dus moest ze de echo zelf betalen. Dan is goedkoop alsnog duurkoop.”
 • “Ik twijfel vooral of ik ervoor moet kiezen om tandartsbehandelingen in mijn pakket te nemen. Tot nu toe wijst niets erop dat ik deze nodig ga hebben, maar ik vind het een geruststellend gevoel dat ik er aanspraak op zou kunnen maken. Ik denk dat ik advies ga vragen aan mijn tandarts.”
 • “Ik ga dit jaar zeker overstappen. Het interesseert me eigenlijk niet zozeer of ik een paar euro meer of minder per maand betaal. Ik wil gewoon een verzekeraar die er niet op uit is om patiënten uit te knijpen en de eigen bestuurders te verrijken.”
 • “Het belangrijkste vind ik de premie, de voorwaarden en de vergoedingen. Ik vermijd een tussenpersoon, want die maakt de premie alleen maar hoger. Verder kijk ik altijd met welke verzekeraar andere mensen tevreden zijn en hoe de klantenservice van die verzekeraar is.”
 • “Ik twijfel het meest of ik mijn tandartsbehandelingen moet laten verzekeren. Als je plotseling voor dure ingrepen komt te staan, is dat best een aanslag op je portemonnee.”
 • “Ik overweeg over te stappen. Ik wil een zorgverzekeraar die de mogelijkheid biedt om bij te verzekeren voor sterilisatie. Hekkensluiter op mijn wensenlijstje: vergoeding van natuurgeneeswijzen. Ik mankeer nogal wat en in die hoek vind ik veel verlichting.”
 • “Voor mij is het belangrijk dat een zorgverzekering de kosten voor orthodontie dekt. Met drie kinderen, van wie er twee zeker een beugel moeten, wil ik die kosten graag volledig vergoed hebben. Ook maak ik veel gebruik van fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen.”
 • “Ik stap dit jaar over, omdat mijn huidige zorgverzekeraar er lang over doet om declaraties te verwerken. Er is een achterstand van een paar maanden en dat betekent dat ik pas heel laat mijn rekeningen binnenkrijg. Daar zakt de moed me van in de schoenen.”
 • “Ik kies altijd voor het laagste eigen risico, want die ben ik altijd kwijt. Een hogere kiezen, heeft dan ook geen zin. Ook kies ik graag zelf waar ik mijn zorg afneem, dus natura-verzekeringen vallen af. Daarnaast vind ik een uitgebreide vergoeding voor tandartsbezoeken belangrijk. Ik heb een kwetsbaar gebit en bezoek de tandarts regelmatig.”
 • “Ik lees dat mensen een aanvullende verzekering elders willen afsluiten. Wel mee oppassen hoor! Dan geldt namelijk vaak een extra selectie. Zeker als de dekking hoog is.”
 • “Ik vind het belangrijk dat ik zelf kan kiezen naar welke zorgverlener ik ga. Daar wil ik best wel iets extra’s voor betalen.”

Twijfel jij nog of je wel of niet moet overstappen? Vul VIVA’s onafhankelijke zorgvergelijker in en vind het pakket dat het best bij jouw wensen past!

»VIVA’s zorgvergelijker| Klik hier «

Beeld: iStock

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.