Vrienden maken als volwassene: laat deze drie misvattingen gaan en het lukt

vrienden maken als volwassene

Als volwassene vrienden maken: het is nogal een uitdaging. Allereerst kom je minder mensen tegen dan vroeger en daarnaast heb je waarschijnlijk al een druk leven. En toen er nog een pandemietje om de hoek kwam kijken, leek het helemaal lastig. Toch is het niet onmogelijk. Zeker niet als je deze drie misvattingen laat gaan. 

Vrienden maken als volwassene lijkt soms onmogelijk, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn.

Misvattingen rondom vrienden maken als volwassene

  1. Vrienden zijn met iemand moet makkelijk zijn 
    We denken vaak dat vrienden zijn met iemand heel eenvoudig en simpel moet zijn, maar dat is niet altijd zo. Het vraagt echt wel om een bepaalde loyaliteit, net als bij een familiaire of romantische relatie. Om een vriendschap te behouden, moet je er tijd en energie in stoppen, zodat het blijft bestaan. Denken dat het makkelijk is, maakt het behouden van een vriend(in) een stuk lastiger.
  2. We moeten allemaal een beste vriend hebben 
    Vriendschappen komen in alle soorten en maten. Toch hebben we vaak het idee dat we één beste vriend(in) moeten hebben. Maar dat hoeft helemaal niet. Sterker nog: als je iemand het label ‘beste vriendin’ geeft, komen daar ook bepaalde verwachtingen bij. Als die verwachtingen dan tegenvallen, is iemand dan je beste vriendin niet meer? Je kunt daarom ook gaan voor de term ‘grote vriendschap’. Een vriendin die je al jaren kent en waarbij het altijd goed is, ook als de verwachtingen soms tegenvallen.
  3. Nieuwe vrienden moet je spontaan ontmoeten
    We denken vaak dat je iemand moet leren kennen in de kroeg of via werk, maar waarom eigenlijk? Er bestaan tegenwoordig tal van apps waar je niet alleen liefdesrelaties, maar ook vriendschappelijke relaties kunt opdoen. Ook kan het helpen om eens kritisch te kijken naar hoe je de mensen die je kent nu hebt gelabeld. Heeft jouw vriendin bijvoorbeeld een hele aardige kennis, waar je op verjaardagen altijd lekker mee kletst? Dan zou dat zomaar een vriendin kunnen zijn, in plaats van het label ‘kennis van vriendin X’.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: wellandgood | Beeld: Getty Images
Selien woont in Kortenhoef, een klein dorpje nabij 't Gooi, met haar vriend en hun Roemeense hond Bimmer. Verwondert zich dagelijks over duizend en één dingen, valt regelmatig over haar eigen voeten en beoefent (zonder enig sportief talent) alle mogelijke sporten om in shape te blijven, maar laat chocola nooit staan. Voor freelance avonturen volg je haar via Instagram op @selienkoster