Waarom Ghislaine Maxwell, de rechterhand van Jeffrey Epstein, nooit veroordeeld is

ghislaine maxwell

Wie ‘ghislaine maxwell’ intikt op Google, krijgt direct als aanvulling ‘where is she now’. Het antwoord op die vraag houdt veel mensen bezig. Ghislaine Maxwell was de rechterhand van misbruiker, verkrachter en ronselaar Jeffrey Epstein. En waar hij uiteindelijk tóch in de gevangenis belandde, is Maxwell nooit veroordeeld. Hoe kan dat? 

Het antwoord op die vraag is simpel: Ghislaine Maxwell is spoorloos. Dat verklaart waarom Google direct met ‘where is she now’ op de proppen komt, en pas daarna met opties als ‘net worth’. Niet alleen kijkers van Jeffrey Epstein: filthy rich vragen zich af waar de 58-jarige vrouw is, ook slachtoffers van haar en Epstein’s misdaden, advocaten en politie zijn op zoek naar haar. Hoe kan iemand van de aardbol verdwenen zijn?

Steenrijke vader

Welnu, dat kan als je heel veel geld hebt en als je aura sowieso al druipt in mysterie. Ghislaine werd op 25 december 1961 geboren in het Engelse Oxford als dochter van de miljardair Robert Maxwell. Meneer Maxwell was een Brits parlementslid voor Labour en een uitgever van boeken en kranten. Kortom, een man met connecties, invloed, aanzien en macht. Zijn werk maakte hem steenrijk en hij groeide uit tot mediamagnaat.

ghislaine maxwell
Elisabeth, Ghislaine’s moeder, en Ghislaine vlak na het overlijden van Robert Maxwell in november 1991.

Dus geheel volgens de traditie van Engelse rijkelui kreeg Ghislaine toegang tot een mooi fonds toen haar vader in 1991 overleed. Ja, haar vader liet 4 miljard (!) aan schulden na, maar Ghislaine bleek toen al onaantastbaar. Zij verhuisde naar New York en kon rekenen op ongeveer een ton per jaar uit het gulle fonds.

Ontmoeting met Epstein

In New York ontmoette Ghislaine de steenrijke Jeffrey Epstein. Beiden begaven zich lustig in de society kringen van de rich and famous. Het bleek een gouden match: Ghislaine had de connecties en de beroemde achternaam, Jeffrey had het geld. En zo geschiedde dat Ghislaine Jeffrey introduceerde bij invloedrijke personen zoals Bill Clinton (die meerdere keren meevloog met Epstein’s ‘Lolita Express), Donald Trump en prins Andrew. Samen reisde het duo de hele wereld over.

Van links naar rechts: Donald Trump en zijn toenmalige vriendin (later zijn vrouw) Melania Knauss, Jeffrey Epstein en Ghislaine Maxwell in 2000.

Maar wat precies de aard was van hun relatie? Ook daar heeft niemand antwoorden op (wat wil je ook, als de ene dood is en de ander spoorloos?). Ghislaine en Jeffrey zouden als geliefden zijn begonnen, maar uiteindelijk als vrienden zijn geëindigd. Iets wat Jeffrey Epstein ook lijkt te bevestigen in een interview met Vanity Fair, waarin hij Ghislaine omschreef als zijn ‘beste vriendin’. Volgens Virginia Roberts Guiffre, een van Epsteins vermeende slachtoffers, bleef het daar niet bij. Ghislaine zou namelijk ook hebben gefungeerd als een ronselaar voor Epstein. Een ander slachtoffer zegt dat Ghislaine zelf ook aan misbruik deed.

Forse beschuldigingen

In 2000 werkte Virginia, op dat moment 16 of 17 jaar oud, in een van de buitenhuizen van de Amerikaanse president Donald Trump. Tijdens haar werk zou Ghislaine op haar zijn afgestapt met een wel heel bijzonder voorstel. “Ik ken iemand. Als hij je leuk vindt, dan zal dat goed voor je zijn. Je kunt reizen en zult veel geld verdienen”, aldus Ghislaine. Volgens Virginia wordt ze al tijdens haar eerst ontmoeting met Epstein door Ghislaine gemanipuleerd richting seksuele slavernij. Naast Virginia doen nog meer slachtoffers in de documentaire Filthy Rich hun verhaal. Ghislaine Maxwell zou hen op minderjarige leeftijd hebben benaderd, hen hebben geïntimideerd en de jonge meisjes hebben aangespoord tot seksuele handelingen met Epstein.

Gek genoeg is Ghislaine meerdere malen aangeklaagd in de afgelopen jaren, maar is het nooit tot een arrestatie gekomen.

Waar is Ghislaine Maxwell?

Dat ze nooit is gearresteerd, is deels te verklaren dat niemand weet waar ze is. In New York verblijft ze inmiddels niet meer: in 2016 verkocht ze haar stadsvilla voor maar liefst 15 miljoen dollar. Haar advocaten, die haar bijstaan in lopende zaken, claimen eveneens geen adres van haar te hebben. Wel zeiden ze in 2017 dat de voortvluchtige in Londen verbleef, maar van een vaste verblijfplaats waren ze niet op de hoogte. De advocaten van slachtoffers die onlangs besloten Ghislaine Maxwell aan te klagen, zeiden tegen de Amerikaanse televisiezender ABC, dat ze met de aanklacht naar vijf verschillende adressen van Maxwell zijn gegaan, maar haar nergens konden vinden.

ghislaine maxwell
Ghislaine Maxwell in 2007.

“Ik heb gehoord dat ze in Brazilië zit, ik heb gehoord dat ze in Frankrijk woont. Ik heb gehoord dat ze in Californië verblijft”, zei Filthy Rich-regisseur Lisa Bryant tegen Esquire. “Maar niemand die het écht weet.”

2005

De eerste keer dat de politie een officieel onderzoek begon tegen Epstein was al in 2005. Hij werd toen beschuldigd van het werven van een minderjarig meisje voor prostitutie. Epstein beschikte toen al over een privé-vliegtuig met als bijnaam de ‘Lolita Express’, waarmee hij zijn rijke gasten fêteerde en vloog naar bestemmingen als zijn ‘Pedophile Island’, waar zijn rijke gasten zich aan minderjarige meisjes konden vergrijpen.

Het openbaar ministerie sloot in 2008 een – inmiddels zeer omstreden – deal met Epstein, waarin hij schuld bekende en achttien maanden in de gevangenis zou zitten (hij zat er uiteindelijk iets meer dan een jaar). Waarom omstreden? Omdat Jeffrey Epstein overdag gewoon naar kantoor mocht en slachtoffers vanuit de gevangenis zwijggeld betaalde. In ruil voor zijn bekentenis zou niemand in zijn omgeving vervolgd worden voor deze zaak. Door die deal bleef Ghislaine buiten schot. De lucky bastard. Na zijn gevangenisstraat is ze niet meer met Epstein in het openbaar verschenen.

2015

Toch leek Ghislaine daarmee niet de dans te ontspringen. In 2015 werd ze aangeklaagd door Virginia Roberts Giuffre, de vrouw die later ook prins Andrew beschuldigde van seksuele misstanden. Die zaak eindigde in een schikking, waarbij Maxwell “miljoenen” zou hebben betaald aan Giuffre. De details van deze schikking zijn nooit openbaar gemaakt (we wish). Ook de aanklacht van een ander slachtoffer van Epstein, Sarah Ransome, eindigde in een schikking.

Hulpjes van Ghislaine Maxwell

De deals met het Openbaar Ministerie, schikkingen met vermeende slachtoffers én het feit dat ze van de aardbodem verdwenen lijkt, zorgen er dus voor dat Maxwell nog niet onder ede in de rechtszaal is verhoord. Daarvóór heeft ze altijd volgehouden niets te maken hebben gehad met Epstein’s seksuele praktijken.

Met het dubieuze overlijden van Jeffrey Epstein leek de zaak voorgoed gesloten. Toch gaan veel media er vanuit dat de FBI nog altijd in stilte onderzoek doet naar de Britse erfgename. En ook Geoffrey Berman, de Amerikaanse procureur die de aanklachten tegen Epstein overziet, heeft laten weten dat de misbruikzaak hoe dan ook doorgaat. Hij hintte erop dat daarbij vooral zal worden gekeken naar de personen die Epstein hielpen, waaronder Ghislaine Maxwell dus.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.