Waar is de zelfspot gebleven?

nico dijkshoorn hoofdpiet

Donderdagavond bereikte ons het nieuws dat Nelson Mandela was overleden. Ik vernam het bericht via Twitter en al snel zag ik de nodige ‘RIP”s en ‘Sterkte aan de nabestaanden’ langskomen. Maar ook de eerste ‘grapjes’ kwamen voorbij. Een foto van Morgan Freeman, waarbij stond ‘RIP Nelson Mandela’. Een (neppe) tweet van Paris Hilton, die Mandela bedankte voor zijn prachtige ‘I have a dream’-speech.

Hoofdpiet is dood
Ook tweette iemand de ‘grap’ dat de Hoofdpiet was overleden. Leuk? Nee, niet echt. Maar om er verder nou veel aandacht aan te besteden… Nico Dijkshoorn dacht daar anders over en plaatste de tweet: ‘En nu maar wachten op de driehondderduizend mensen die precies dezelfde grap gaan maken: Hoofdpiet is dood.’ Hiermee wilde hij laten zien dat hij het juist een belachelijke grap vond, maar die boodschap kwam niet bij iedereen aan. Veel twitteraars dachten dat Nico de grap maakte en ‘m nog leuk vond ook. De DWDD-dichter werd overspoeld met haat-tweets. Zijn reactie: ‘Het is mijn lot, 250.000 gekken in mijn nek op Twitter. Ik vestig juist de aandacht op gekken die de Hoofdpietgrap maken. Geen fantasie.’

Onderkinnengrapje
Heeft Nico dan nooit geleerd dat negeren de beste methode is om domme mensen hun mond te laten houden? Hij dramatiseerde de boel nog eens extra en besloot om zijn Twitter-account voorgoed op slot te gooien. Op zijn site schrijft hij: ‘Twitter was ooit iets nieuws. Spannend. Nu is het de zoveelste chatbox vol anonieme schreeuwers.’ Niet dat ik de tweets van Nico ga missen, maar toch valt het me een beetje van hem tegen, deze actie. Hij komt op mij over als een man die overal schijt aan heeft. Vanochtend nog, in de radiouitzending van Giel. Nico droeg een gedicht voor waarin hij de onderkin van Mart Smeets vergeleek met een gebergte waar de Tour de France gereden wordt. Nu ben ik ook geen fan van Mart (die zelf ook weer in the picture staat vanwege een antisemitische opmerking), maar eigenlijk zijn dit soort grapjes toch van het niveau ‘Hoofdpiet is dood’? En dan wordt juist hij zo boos om die hele ‘grap’?

Lag los, dan mag het
Nee, dan Frits Wester. Die plaatste vrijdag deze tweet ter nagedachtenis aan Nelson Mandela. In het bericht laat hij een foto van een stukje steen zien, dat Frits had meegenomen uit de cel waar Mandela jaren heeft doorgebracht. ‘Mag dat wel?’, vroeg iemand, waarop de politiek verslaggever reageerde: ‘Lag los.’ Hierop reageerden tientallen mensen met een parodie op deze tweet (bekijk hier en hier en hier en ook nog hier een paar van de leukste, er zitten echt hilarische tussen). Gelukkig kon Frits het allemaal wel waarderen: ‘Oke, ik geef toe, enige dat ik verzamel zijn herinneringen en soms steentjes die daar bij horen. Mooi dat dat ineens zoveel navolging vindt ;-)’. Zie je, met een beetje zelfspot wordt het leven veel leuker.

Bron beeld: Thinkstock