Waarom de film BlacKkKlansman verplicht kijkvoer is

blackkklansman

Get out, Mudbound, I am not your negro: racisme is vandaag de dag een populair genre onder filmmakers. Met de komst van de Amerikaanse film BlacKkKlansman kan er een aan het rijtje worden toegevoegd die zeker het kijken waard is.

‘Het kijken waard’ is eigenlijk een understatement; BlacKkKlansman is niets minder dan verplicht kijkvoer. De waargebeurde misdaadfilm van regisseur Spike Lee gaat over de Afro-Amerikaanse politieagent Ron Stallworth die binnendringt bij de Ku Klux Klan. Hij krijgt hierbij hulp van zijn collega Flip Zimmerman. De infiltratie wordt zo succesvol dat het duo op weet te klimmen tot het hoofd van de organisatie. Hun doel? Voorkomen dat de KKK controle over de stad krijgt.

Het is wellicht moeilijk om je voor te stellen, maar het verhaal is gebaseerd op de autobiografie Black Klansman van Ron Stallworth, en dus waargebeurd. De hoofdrollen worden gespeeld door John David Washington (inderdaad: zoon van), Adam Driver en Laura Harrier.

Die komt effe binnen

BlacKkKlansman bevat een flinke dosis humor. Maar hoewel je tijdens de eerste vijf kwartier van de film nog de billen uit je broek lacht om de vergaande en ook zeker racistische grapjes – het ‘zei hij dit echt?’-gehalte is hóóg – verlaat je de zaal niet met een euforisch gevoel. De film is activistisch, provocerend en absoluut geen ‘makkelijk wegkijkende komedie’. Waar het plot je misschien doet denken aan een geschiedenisverhaal, bewijst BlacKkKlansman dat de problemen uit de film vandaag de dag nog hot topic zijn. Scènes waarin Trump’s bekende ‘Make America great again’ voorkomen versterken de link met de realiteit. Maar met name de slotscène – rustig maar, we zullen niet spoilen – doet je als kijker beseffen dat dit geen fantasiefilm is. Het gevolg: rillingen all over en een doodstille bioscoopzaal.

And the Oscar goes to…

Op 14 mei 2018 ging BlacKkKlansman al in première op het filmfestival van Cannes, waar het de Grand Prix won. Filmcritici reageerden direct positief en op de recensiewebsite kreeg de actiekomedie dan ook een score van 96%. Hoewel het filmseizoen pas net begonnen is, wordt er door kenners zelfs al gesproken over een grote kansmaker bij de Oscars.

Nu de film voor het hele publiek te zien is, barst het ook op Twitter van de lovende – en ook zeker geëmotioneerde – reacties.

De officiële release van BlacKkKlansman in Nederland is op 30 augustus, maar in veel bioscopen kun je ‘m nu al zien in de voorpremière.

Check de trailer hieronder.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.