Waarom iedereen het nu al over de Rambam-uitzending van vanavond heeft

rambam

De uitzending van Rambam waarbij stiekem een kijkje wordt genomen bij ontgroeningen van studentenverenigingen moet nog op tv komen, maar is nu al onderwerp van gesprek.

De redactie van Rambam stuurde vijf studenten, voorzien van een bril met een camera, naar de kennismakingsperiode van studentenverenigingen in Groningen, Utrecht, Leiden en Rotterdam. Het programma is vanavond pas op de buis te zien, maar naar aanleiding van de beelden zijn al twee verenigingen – het Utrechtse vrouwencorps UVSV en het Rotterdamse RSC/RVSV – gekort op hun subsidie.

Heftige beelden

Op de beelden die door de undercover studenten zijn gemaakt is onder andere te horen hoe er wordt gescholden tegen de nieuwbakken feuten. Een nieuwe student geeft ook aan dat haar medicijnen tegen astma zijn afgepakt en een ander meisje zegt dat ze bespuugd is. Bij het Rotterdamse corps RSC/RVSV moest een eerstejaars zelfs per ambulance naar het ziekenhuis worden afgevoerd, vanwege een hoofdwond.

Hieronder zie je alvast een voorproefje:

Vindicat

Het is niet de eerste keer dat studentenverenigingen negatief in het nieuws zijn. De afgelopen anderhalf jaar haalde de Groningse vereniging Vindicat atque Polit veelvuldig de kranten, doordat tijdens een ontgroening in 2016 een aspirant-lid met ernstig hoofdletsel naar het ziekenhuis moest, nadat er een ouderejaars op zijn hoofd was gaan staan. Daarnaast ging er een lijst met telefoonnummers van vrouwelijke leden – ‘hete herten’ genoemd – rond. Deze incidenten leidden tot grote discussies over het corps.

Sander Schimmelpenninck

Woensdagavond was Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck, die zelf ooit lid is geweest bij het corps in Rotterdam, te gast bij De Wereld Draait Door om te praten over de uitzending van Rambam. Als Matthijs van Nieuwkerk aan Schimmelpenninck vraagt wat er verbeterd zou kunnen worden bij de ontgroeningen, geeft hij een antwoord waardoor hij op veel kritiek kan rekenen. ‘Het is een gevoelig puntje, maar in de jaren zeventig had het corps te weinig leden en hebben ze de poort opengegooid voor hbo’ers. Daarmee is het niveau eigenlijk een beetje omlaag gegaan. Het is heel hard om te zeggen, maar het corps is eigenlijk niet elitair genoeg meer.’

De methode van Rambam

Het programma komt door middel van een verborgen camera aan de beelden die vanavond zullen worden uitgezonden. Maar mag dat wel? Volgens Mark Deuze, hoogleraar mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, moet er aan bepaalde criteria worden voldaan om te mógen filmen met een verborgen camera. ‘Eén: er moet sprake zijn van een misstand die het gemeenschappelijk belang aangaat. Twee: de misstand kan alleen met verborgen camera aan het licht komen,’ zo vertelt hij tegen de Volkskrant. De uitzending voldoet volgens hem niet aan die voorwaarden. ‘We weten al dat deze misstanden voorkomen. Bovendien kun je je afvragen wat het gemeenschappelijk belang is van een aantal studenten die slecht worden behandeld.’ Rambam heeft als volgt gereageerd op die kritiek: ‘Na incidenten vorig jaar hebben verenigingen gedragscodes opgezet en is beterschap beloofd. We wilden onderzoeken of daar gevolg aan is gegeven. Volgens ons is wel degelijk sprake van misstanden die het maatschappelijk belang aangaan.’

De nu al veelbesproken uitzending van Rambam is donderdagavond om 21.10 uur te zien bij NPO 3.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron Volkskrant, BNN/VARA, Televizier | Beeld BNN/VARa