Binnenkijken: Petra woont in een 19e-eeuws pand in de Jordaan

binnenkijken pand jordaan

Ze runt een hippe barbierszaak én is interieurdesigner. Dus ja, wij wilden best graag bij Petra van Roon (31) binnen kijken. Haar appartement barst van de vintage vondsten en zelfgemaakt moois en heeft een muur vol ingelijste oude prenten.

Productie Iris Dorine Westra | Tekst Anneke van Leth


Paspoort
Wat is het:
 een 19e-eeuws pand van 100 m2 in de Amsterdamse Jordaan.
Wie woont hier: Petra van Roon (31).
Wat doet ze: Petra runt barbierszaak Barber – te vinden onder haarwoning – en is freelance interieurdesigner.

Meten = weten

Je mooiste vakantiefoto’s, arty prints of inspirerende teksten verdienen een prominente plek aan de muur. Een foto wandmuur is prachtig en warm, maar één tip: ga niet ondoordacht aan de gang aan met lijsten en een rolmaatje. Je denkt misschien dat de boel recht hangt, maar één scheef schilderijtje en je hele muur ziet er rommelig uit. Leg alle lijsten daarom op een krant, trek ze om met een potlood en knip de vormen uit. Plak die met schilderstape aan de muur en schuif net zo lang totdat je tevreden bent. Scheelt je straks een hoop gedoe met de boormachine en gatenvuller. Hangt alles goed, kijk dan aan de achterkant van je lijst waar het gaatje moet komen en markeer deze plek met potlood op de muur. Voor het minst rommelige effect hang je de grootste schilderijen in het midden en werk je vanuit daar naar buiten.

 

Op een houtje koken

Een verademing tussen alle hoogglans witte keukens van nu: triplex! Origineel, goedkoop en designerig hip, en het beste nieuws: met een beetje handigheid maak je, zoals Petra, zo’n keuken zelf. Net als de botanische prints op de muur. Neem bij je volgende boswandeling (oké, of tripje bloemenmarkt) een paar mooie bladeren mee en droog ze minstens een week in keukenpapier onder een stapel boeken. Snij daarna een vel bakpapier op het juiste formaat, plak het gedroogde blad voorzichtig met dubbelzijdig tape aan het papier vast en lijst ’m in. Heb je een mooi handschrift? Schrijf de Latijnse naam eronder voor de echte vintage-look.

Kleed lekker af

Het is de makkelijkste truc om warmte in huis te halen: een kleed. Op de vloer, maar ook aan de muur. Hang, net zoals Petra gedaan heeft een mooi, oud tapijt boven je bed. Dat geeft bovendien de uitstraling van een luxe hoofdeinde en maakt de ruimte daardoor hoger. En ga ook in de badkamer eens niet voor zo’n badstof Ikeaatje, maar voor een zwaar, bontgekleurd kleed.

Binnenkijken in Petra’s huis in Ibiza? Check VIVA 29. Het blad ligt nu in de winkel of kun je online lezen via Blendle.