Wanneer is Nederland klaar voor lange mensen?

Lange tijd was ik er stellig van overtuigd dat ik bijna 1 meter 70 was. Ik kon vriendinnen van die lengte recht in de ogen aankijken en schatte ons dus altijd op dezelfde hoogte. Toen mijn lengte op een dag ter sprake kwam, keken diezelfde vriendinnen me een beetje vreemd aan. 1 meter 65 haalde ik niet eens, dachten zij. En dat bleek te kloppen. Ik begreep ineens waarom mijn BMI altijd zo laag leek en hoe het toch kwam dat ik een trapje nodig had om glazen uit de bovenste keukenkastjes te pakken.

Massa’s beenruimte
Als je 1 meter 64 bent, kun je in Nederland prima leven. Ok, er staat standaard een langer iemand voor je tijdens concerten en als de armen in een warme kroeg de lucht ingaan, ben jij de eerste die dat ruikt. Maar ik kan met mijn voeten bij de trappers, heb massa’s beenruimte in het openbaar vervoer en heb een enorme keuze in kleding en schoenen.

Tik ‘m aan, lange
Toch zijn er ook genoeg mensen in Nederland die drie koppen groter zijn dan ik. Ik ken een hoop mannen die met gemak de twee meter aantikken. En, waar ik als kleine inwoner nooit over na had gedacht, dat brengt naast een hoop voordelen (goed zicht op het podium, geen hulpstukken nodig voor de bovenste planken), vooral veel ongemakken met zich mee.

Klem en in de knoop
Zo bracht ik laatst, na een feestje, de nieuwe vriend van een vriendin naar huis in mijn, voor de westerse markt ontwikkelde, autootje. Met de stoel zo ver mogelijk van het dashboard geschoven, zat hij nog met zijn knieën klem en zijn hoofd tegen het dak. Een andere vriend vertelde op Lowlands dat hij weer even moest wennen aan het slapen met zijn benen over de rand van zijn bed. Een matje en slaapzak van twee meter zijn namelijk aan de kleine kant als je zelf 1 meter 98 bent. Mijn schoonvader zat in de knoop na een vlucht van 10 uur met KLM, mijn zwager moet naar de fysio als hij mijn fiets leent en de neef van mijn vriend koopt uitsluitend schoenen op bestelling.

Kleine koks
Gek genoeg is Nederland namelijk nog niet helemaal klaar voor die grote mensen. Vakantiebedden zijn nooit langer dan twee meter, KLM heeft maar een paar plekken in het toestel beschikbaar waar je, tegen betaling, je lange benen kwijt kunt, aanrechtbladen zijn doorgaans gemaakt voor koks tot 1 meter 80 en aan deurposten kun je al bij een lengte van 2 meter lelijk je hoofd stoten. Om over het gebrek aan kledingkeuze voor lange vrouwen nog maar te zwijgen.

Standaard
Ik vraag me dus af wanneer hoog, groot en lang de standaard gaat worden in Nederland. Wanneer worden deuren in restaurants standaard 211 cm lang, in plaats van 201 cm? Mij maakt het namelijk niet uit hoe hoog het gat is waar ik doorheen moet. Wanneer maakt de NS weer treinen met rechte wanden, zodat niemand bij het opstaan gewond raakt? En wanneer worden vakantiehuisjes uitgerust met lange matrassen en verstelbare keuken- en tafelbladen? En, nu ik hier toch opkom voor de lange medemens ook even een verzoek vanuit de lagere regionen- wanneer verdelen we een concertzaal eens in langer en kleiner dan 1 meter 80?

CC foto: Keoni Cabral