Was jij je beddengoed niet elke 7 dagen? Dan leeft er dit in je bed

Ben je wat losjes in het regelmatig verschonen van je beddengoed? Misschien toch maar iets beter op gaan letten dan. Want als je er langer dan zeven dagen over doet om het hele zaakje in de wasmachine te gooien, heb je kans dat er iets tussen je lakens huist. En nee, dat wil je niet.

Gedurende de dag landen er microben en huidbacteriën op je gezicht en lichaam. En, jawel, die laat je achter in je bed als je slaapt. De microben zijn niet schadelijk, overdag loop je er ook mee rond. Maar volgens microbioloog Jasper Buikx kunnen er ook ziekteverwekkers tussenzitten die problemen kunnen veroorzaken als je al een beetje grieperig bent.

Vanaf 60 graden dood je de rakkers

Vaker de lakens in de was dus, want je voorkomt dit door je beddengoed één keer per week te wassen. Als je ziek ben is het verstandig om ze nog vaker te verschonen. Met een dertig graden wasje ben je er overigens niet. Om de bacteriën te doden moet je minimaal op 60 graden wassen. Jasper raadt dan ook aan om iedere ochtend je lakens even buiten te hangen. ‘In Nederland is dat alleen niet heel realistisch. Door het weer, maar ook door de drukke levens van mensen. Maar het is wel goed om te weten dat je iedere nacht 200 milliliter aan vocht verliest en dat al dat vocht microben mee je bed in neemt, die je er dus ook weer uit moet wassen’. Iehl. Ben je al richting slaapkamer gerend?

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron RTLnieuws | Beeld Shutterstock
Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.