Wat is het verschil tussen hondenmensen en kattenmensen?

hondenmensen en kattenmensen

Sinds een aantal maanden ben ik trots bezitter van twee katten, genaamd Catootje en Marie-Louise. In die maanden heb ik, naast de nodige complimenten over het mierzoete voorkomen van mijn twee huisdieren, vaak gehoord dat ik “echt een kattenmens ben”. Iedereen weet dat je hondenmensen en kattenmensen hebt. En inderdaad, voor mij liever 20 katten dan 1 hond, maar wat zegt dat over mij? En wat zegt dat over mensen die liever een trouwe Golden Retriever kiezen?

Uit onderzoek van de Carroll Universiteit uit Wisconsin van vorig jaar blijkt dat kattenmensen introvert en gevoelig zijn, terwijl hondenmensen zichzelf als levendig en actief beschrijven. Niet heel verrassend: hondenmensen lijken ook meer regels op te volgen dan kattenmensen.

“Het is vrij logisch dat actieve mensen van honden houden,” voegt onderzoeker Denis Guastello toe. “Ze gaan en moeten ermee op pad, naar buiten, lopen, mensen ontmoeten met hun hond. Terwijl je als kattenliefhebber misschien eerder thuis op de bank een goed boek leest met een kat op schoot die niet naar buiten hoeft. Dit komt dus overeen met wat het dier nodig heeft en wil.”

Verder zijn kattenmensen vaker op zichzelf en zijn hondenmensen meer groeptypes. Katten zelf zijn ook onafhankelijker dan honden, dit zouden ‘wij kattenmensen’ in hen herkennen. Blijkbaar kiezen we namelijk een kat of hond op basis van ons eigen karakter. Kattenmensen zijn ook een beetje neurotisch (wie, ik?), maar vaak wel creatief (altijd fijn als tekstschrijver dit te lezen).

Dan natuurlijk de hamvraag waar het allemaal om draait en waar ik maar al te graag mee afsluit: wie is er slimmer? En dat is toch echt de kattenmens. Hoera, tijd voor een feestje! In mijn eentje natuurlijk, dat dan weer wel.