Wat je moet weten over de bed-, bad- en broodcrisis

Het nieuws wordt sinds vorige week gedomineerd door de woorden bed, bad en brood. Maar waar gaat de discussie nou precies om? En is er al een oplossing in zicht? VIVA praat je bij.

Waar gaat de discussie om?

Moet Nederland uitgeprocedeerde asielzoekers wel of niet opvangen? Daar discussiëren coalitiepartijen PvdA en VVD sinds vorige week over. De vraag is of uitgeprocedeerden altijd opgevangen moeten worden en dus ‘bed, bad en brood’ moeten krijgen (PvdA), of dat Nederland alleen opvang moet bieden aan mensen die meewerken aan terugkeer naar hun land van herkomst (VVD).

Waarom duurt het zo lang?

De standpunten van VVD en PvdA verschillen radicaal, waardoor het vinden van een compromis moeilijk is. De PvdA pleit voor een vorm van basisopvang voor illegalen, de VVD is tegen omdat dit juist meer illegalen zou aantrekken.

Is er al iets bereikt?

Tot nu toe willen de politici er nog niet veel over loslaten wat er zich achter de muren van het Torentje afspeelt. Wel klinken er steeds meer positieve geluiden. Zowel Samsom als Rutte heeft aan de media laten weten dat er vooruitgang wordt geboekt. De wil is er overduidelijk, maar het is nog de vraag of het gaat lukken. Wel zouden bronnen hebben gemeld dat het aantal scenario’s voor een oplossing inmiddels is teruggebracht tot één.

Hoe lang gaat het nog duren?

Volgens premier Rutte kan het nog een paar dagen duren, ‘maar je weet nooit.’

Hoe denkt de rest van de Tweede Kamer erover?

Vanuit andere partijen klinkt kritiek op het langdurende overleg. Volgens SP-leider Roemer gijzelen VVD en PvdA de hele Tweede Kamer. Hij meldde dat een meerderheid van de Tweede Kamer voorstander is van een bed-bad-broodregeling. Volgens ChristenUnie-leider Slob gaan de lange onderhandelingen ten koste van de geloofwaardigheid van de coalitie.

Kies jij partij in de discussie? Deel je mening hieronder!

Beeld: ANP

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.