Wat je moet weten over de rellen in Baltimore

In de Amerikaanse stad Baltimore is de noodtoestand uitgeroepen. Daar zijn heftige rellen gaande naar aanleiding van de dood van Freddie Gray, een zwarte Amerikaan. Hij stierf aan zijn verwondingen nadat hij door de politie werd aangehouden. Wat is er precies aan de hand?

Wat is er gebeurd?

Op 12 april werd de 25-jarige Freddy Gray om nog onduidelijke reden gearresteerd door de politie. Hij liep daarna verwondingen op en kon een half uur nadat hij werd aangehouden nauwelijks meer ademen of praten. Op 19 april stierf hij.

Wat is de oorzaak?

Waarom Gray werd aangehouden en hoe hij aan zijn verwondingen kwam, is nog steeds onduidelijk. Volgens de Amerikaanse politie gebruikten zowel Gray als de agenten geen geweld tijdens de arrestatie. Toch stierf Gray uiteindelijk aan verwondingen die hij na zijn arrestatie opliep. Mogelijk zouden agenten zijn strottenhoofd hebben verbrijzeld en drie botten in zijn nek hebben gebroken.  In een politierapport dat The Washington Post in handen kreeg, staat dat Gray zichzelf met opzet verwond heeft in het politiebusje. Hij bonkte zo hard tegen de wanden van het voertuig, dat hij bewusteloos raakte. Zo zouden de agenten hem hebben aangetroffen.

Hoe is de situatie nu?

Er wordt flink geprotesteerd in Baltimore. Inwoners zijn woest en duizenden betogers gaan de straat op. Er worden gebouwen in brand gestoken, stenen naar de politie gegooid en winkels leeggeroofd. Dinsdag werd een avondklok ingesteld, wat inhoudt dat mensen niet meer de straat op mogen tussen 22.00 en 5.00 uur. Er waren dinsdagavond echter alweer grote rellen op straat. Voor het eerst sinds de moord op Martin Luther King (1968) werden de reservestrijdkrachten van de National Guard in Baltimore opgetrommeld. Ook in andere steden zoals New York, Washington en Boston zijn protesten gaande. Afgelopen nacht is echter rustig verlopen.

Waarom de enorme ophef?

Al tijden zijn er in de Verenigde Staten rellen vanwege het politiegeweld tegen zwarte burgers. Betogers beschuldigen blanke agenten van racisme. Zo schoot een blanke agent vorig jaar een zwarte, ongewapende tiener dood in de stad Ferguson. Hij werd hiervoor niet vervolgd. Dat leidde tot heftige demonstraties.

Beeld: Getty Images

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.