Wat moet een stijltang op een festival?

In de jaren ’90 was ik overtuigd alto. Van mijn kleedgeld kocht ik dr. Martens, skatebroeken van de herenafdeling en T-shirts met cd-hoezen van obscure en inmiddels lang vergeten bands. Mijn kamer hing vol met boos-kijkende, getatoeëerde mannen en de 3T cd-collectie van mijn zus bekeek ik met een hoofdschuddend ‘tsss’.

Versleten Heideroosjes
Gelukkig gingen de nineties over in de zeroo’s, versleten mijn Heideroosjesshirts en kreeg ik een vriend die weinig ophad met het uitwisselen van broeken. Mijn muzieksmaak verbreedde zich en mijn kistjes maakten plaats voor hakken. Slechts één ding is gebleven: mijn liefde voor festivals.

Lippenstift en pislucht
En ook die zijn veranderd. Voelde je je vroeger underdressed als je met je zwarte nagellak en hippie-zonnebril tussen de hanenkammen en uitzwenkende piercings stond: de afgelopen paar edities van Lowlands kreeg ik datzelfde gevoel naast zwaar opgemaakte, hevig gestylde hipsters. Festivals zijn van smerige modderholen verworden tot uit de kluiten gewassen uitgaansgelegenheden. En daarom moet je er tip-top uitzien. Je zou maar een leuke vent tegen het lijf lopen terwijl je net dat blauwe shirt aanhebt dat niet zo lekker matcht met die skinnyjeans. Tot op zeker hoogte kan ik meegaan in de behoefte aan rode lippenstift en minirokjes op een naar pis en houtsnippers ruikend terrein. Maar sommige mensen gaan in mijn ogen wel erg ver.

Buitensporige zweetpartijen
Zo zijn er anno 2011 festivalbezoekers die hun stijltang inpakken en daadwerkelijk gebruiken. Die stroom, bedoeld voor de verlichting van wc-hokken, confisqueren om hun haar steil te krijgen. Ik begrijp dat niet. In de vier dagen die ik de afgelopen week op Lowlands doorbracht, kreeg mijn haar namelijk het nodig te verduren. Regenbuien, buitensporige zweetpartijen, biersmijtend publiek, hazeslaapjes in minder flatteuze houdingen, vriendschappelijke en agressieve aanrakingen en een statische slaapzak, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Voordeel
Nu heb ik van nature het steilste haar dat er bestaat, dus ik kan me sowieso weinig voorstellen bij zo’n tang. Maar ik heb zo’n vermoeden dat het op een festival weinig uithaalt. Maak gewoon een knot, doe een band in, zet een hoed op of smeer je hoofd vol met mousse: dan weet je tenminste zeker dat het aan het eind van de dag nog ongeveer hetzelfde zit als toen je ‘s ochtends in de spiegel keek. Extra voordeel: andere mensen kunnen gewoon in een verlicht hokje plassen. En je houdt tijd over om daadwerkelijk te genieten van muziek, theater en je vrienden. Want daar kwamen we toch voor?

© Beeld: privébezit