6 dingen die je niet wist over water drinken

Er doen een hoop feiten en fabels de ronde over water drinken. Hier de FEITEN over water op een rijtje. Lees en huiver.

Feit 1: wie wil huilen (beter niet op je werk, maargoed) moet drinken.
Vocht is voor meerdere lichaamsprocessen essentieel. Bijvoorbeeld voor het transport van voedings- en afvalstoffen via het bloed. Heb je het warm, dan ga je zweten. Dat is een manier waarop water je lichaamstemperatuur op peil houdt. Maar ook om te kunnen huilen heb je water nog. Als je lichaam geen vocht heeft komen er geen tranen.

Feit 2: op de wc zie je of je genoeg binnenkrijgt.
Als je meer vocht verliest dan je binnenkrijgt wordt er een hormoon aangemaakt waardoor je meer vocht vasthoudt. Dat is te zien aan je urine: die is dan donkerder van kleur. Lichtgeel is perfect en donkergeel tot oranje betekent dat je meer moet drinken. Dus! Doe gewoon af en toe ff zo’n wc-check.

Feit 3: vrouwen zijn droger dan mannen.
Neen! Het gaat hier niet opeens over seks. In het lichaam van een vrouw zit ongeveer 52% vocht en het lichaam van een man bestaat uit 63% vocht. Het verschil zit ‘m in lichaamsvet. Dit bevat maar weinig vocht. Vrouwen hebben over het algemeen meer lichaamsvet dan mannen en dat is dus de rede dat vrouwen droger zijn. Goed drinken dus.

Feit 4: er zit chloor in ons drinkwater.
Het is lang niet overal het geval maar in ongeveer 20% van het Nederlandse drinkwater zit chloor. Dit wordt toegevoegd door waterbedrijven om schadelijke bacteriën uit te roeien. Het is niet schadelijk voor de gezondheid maar soms proef je het wel.

Feit 5: water blijft een halve dag goed.
Water is waarschijnlijk nog wel te drinken, maar water dat 12 uur in contact heeft gestaan met de openlucht wordt niet meer beschouwd als geschikt voor consumptie. Er zitten dan teveel bacteriën in het water. Dus inderdaad beter niet meer uit dat oude glaasje water naast je bed drinken.

Feit 6: je kunt jezelf ziek drinken.
Als je teveel drinkt kun je zelfs doodgaan. Watervergiftiging is een zeldzame aandoening waarbij er een ernstig zouttekort ontstaat in het lichaam. Hierbij zwellen de hersenen op. Je hoeft niet bang te zijn voor een overdosis, dit gebeurt alleen bij hele hoge hoeveelheden zoals 5 liter water drinken in een uur.

Feit 7: kleine slokjes verdeeld over de dag is het best.
Het is het best om je waterinname te verdelen over de hele dag. Je nieren kunnen namelijk niet meer dan 0,7 liter per uur verwerken. Ga dus niet hysterisch water naar binnen kolken als je erachter komt dat je te weinig water hebt gedronken: keep your cool.

Beeld via Pinterest/Republic of You