Wauw! Drie dagen op rij meteorenregen te zien

Als het weer komende week een beetje meezit, hebben we geluk. We kunnen dan namelijk drie nachten op rij vallende sterren zien! Vanaf morgen tot en met woensdagnacht trekken namelijk de Orioniden over. Dit is een van de meeset spectaculaire meteorenregens van het jaar.

Orio-watte?

De Orioniden zijn meteoren die worden veroorzaakt door stofdeeltjes van de komeet Halley. De naam van de meteoren is vernoemd naar het sterrenbeeld Orion, omdat ze daar hun oorsprong in hebben. De komeet Halley passeert onze zon maar één keer in de 75/76 jaar. Maar vanwege vele stofdeeltjes die Halley achterlaat, zijn de Orioniden jaarlijks te zien. Ze behoren dan ook tot een van de vijf meest spectaculaire meteorenregens per jaar. Mensen over de hele wereld kunnen deze zien, mits het weer het toelaat.

Wanneer te zien?

De meteorenregen is ieder jaar rond eind oktober te zien. Het hoogtepunt valt vaak in de nacht van 21 op 22 oktober. Dat is dus maandagnacht. De beste tijd om te gaan kijken is na middernacht. En om de vele meteoren te zien, heb je geen verrekijker nodig: het is te zien met het blote oog. Tijdens het hoogtepunt ‘vallen’ er 20 tot 25 meteoren per uur!

Vanwege het herfstige weer is het dit jaar waarschijnlijk wat lastiger dan vorig jaar om de vele vallende sterren te zien. Ook maandag wordt er veel regen verwacht. Maar, in de loop van de avond wordt het droger en in de nacht zal de bewolking ook minder worden.

Vanwege het weer heb je eigenlijk de meeste kans op mooi zicht in de nacht van dinsdag op woensdag. Het blijft dan namelijk droog en er zijn meerdere opklaringen.

Lees ook: 9 redenen om blij te zijn dat het weer herfst is

Orion met de ‘Driekoningen’ omcirkeld (iStock).

Waar te zien?

Wil jij nou graag de Orioniden zien? Ga dan rond middernacht naar een donker plekje. Als je in een zuidelijke richting gedraaid staat en vervolgens een beetje omhoog kijkt, moet je zoeken naar de ‘Driekoningen’. Dat is de gordel van Orion en ziet eruit als drie sterren die ongeveer op dezelfde afstand van elkaar staan (zie bovenstaande foto). Vanaf dan is het alleen nog maar wachten op de vallende sterren!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Buienradar | Beeld: iStock & Unsplash