We can be heroes

De krant kopte dat de helft van het voedsel wereldwijd wordt weggegooid. Een week later lees ik dat de honderd rijksten vorig jaar vier keer verdienden wat nodig is om een einde te maken aan extreme armoede.

Verknipte wereld
Er is hongersnood, mensen die in armoede leven, kinderen die niet naar school kunnen. Zoveel ellende. En dan worden we op een dag wakker uit de ver-van-ons-bed-show-droom en weten we dat zoveel eten weggegooid wordt en het geld op de uiterste pieken en dalen bizar oneerlijk verdeeld is. Hoe kunnen we dit aan ons voorbij laten gaan? Hoe verknipt is de wereld? Hoe kunnen wij, de top één procent van de rijksten op aarde, iedere dag zorgeloos opstaan en doen alsof er niets aan de hand is?

Waar blijft het genie?
Zomaar wat vragen die door mijn hoofd schieten. Het laat me niet los. Wat is de oplossing voor dit probleem? Zijn die rijksten die ieder jaar zoveel verdienen ertoe bereid één vierde van hun salaris af te staan om een einde te maken aan extreme armoede? Is dat mogelijk met alles wat ze aan verplichtingen hebben? Is er een genie dat weet hoe dat we dat (zo eerlijk mogelijk) werkelijkheid kunnen maken? Hoe kunnen we iedere uithoek van ieder land uitkammen en ieder mens dat de meest erbarmelijke omstandigheden heeft moeten doorstaan een nieuwe toekomst bieden?

De puzzel oplossen
Vragen, maar als nederige mede-wereldburger heb ik nog geen enkel zinnig of realistisch antwoord bedacht. Zonder te overdrijven voel ik me op dit punt bijzonder schuldig dat ik vergeleken met zoveel anderen in een luxepositie zit, zonder daar maar iets voor gedaan te hebben. In de wetenschap dat het dus wel allemaal anders kan. We zouden ieder vrij uurtje van de dag moeten besteden om het allemaal goed te maken, de puzzel op te lossen, met alles wat we hebben. De meesten van ons kennen geen honger. Onvoorstelbaar, dat we blijkbaar ook nog eens de helft van al het voedsel weggooien.

Voedsel delen
Gelukkig is er toch iets zinvols wat we kunnen doen, gewoon hier in Nederland. Afgelopen augustus is Foodsharing opgezet, een initiatief om voedselverspilling tegen te gaan. Mocht je te veel eten hebben gemaakt of iets wat niet lang houdbaar is per ongeluk dubbel ingeslagen hebben, dan kun je dit delen met mensen die het nog wel kunnen gebruiken. Simpel, duurzaam, goed voor de portemonnee en ook nog eens goed voor meer contact met buurtgenoten. Het concept is redelijk nieuw en daarom wordt er op de website nog niet zoveel aangeboden. Delen lukt natuurlijk pas als we er met z’n allen gebruik van gaan maken en we bij wijze van spreken in dezelfde straat tomaten en eieren kunnen uitwisselen.

Waardevol afval
De grote afvalberg valt ook op andere manieren te verkleinen. Voor de mensen die geen tijd hebben om te Marktplaatsen of langs de kringloopwinkel te rijden: sinds kort is de ‘Goedzak‘ verkrijgbaar. Een doorzichtige vuilniszak waar je bruikbaar ‘afval’ in kunt doen en deze naast de gewone afval op straat kunt zetten. Langslopende buurtbewoners die een andere bestemming voor de Goedzak-items zien, kunnen de Goedzak meenemen. Ik heb zelf eens een zolder aan spullen gedoneerd aan de plaatselijke speeltuinvereniging, die alles op een rommelmarkt verkocht om de speeltuin te onderhouden.

Kleine stapjes
Het gaat allemaal om hetzelfde principe: in onze verwende Westerse maatschappij iets duurzamer met onze spullen omgaan en iets voor een ander willen en kunnen betekenen. Ik ben een hopeloze optimist, wellicht een idealist. Maar grote veranderingen beginnen altijd met kleine stapjes. Ik hoop oprecht dat we met dit soort initiatieven steeds beter met onze planeet omgaan en vooral ook meer in het belang van elkaar gaan denken. En wie weet… worden er ook nog eens briljante breinen getriggerd die de grote wereldproblematiek wél kunnen oplossen. Doe ons allemaal een plezier en doe mee.

We can be heroes.

© Beeld: Strawberry Earth