Weg met plus size!

geen

Ik scroll door mijn Facebook-timeline. Tussen updates over baby’s, feestjes, baby-feestjes en nieuwe banen verschijnt een snapshot van een bushokje. Een TL-verlichte Miranda Kerr in Mango-kleding kijkt met wapperende haren en grote ogen de camera in. Het onderschrift: ‘Geef dat kind een Big Tasty Bacon.’

Daar moet een burger in!
Binnen enkele seconden scandeert Facebook ‘Leve plus size, leve echte vrouwen, leve rondingen!’ en ‘Dit is toch geen echte vrouw?’. Ik rol geïrriteerd met mijn ogen. Daar gaan we weer. Massaal aan de plus size-propaganda. Waar zacht en vol heilig is en mager en slank een duvel die met brandende fakkels verdreven moet worden.

Goed. Logisch. De opgepoetste, afgetrainde, bijgeschaafde Kerr had best een Photoshopronde bespaard kunnen worden, dat is iedereen duidelijk. Haar bovenbeen is dun als een luciferhoutje en zo glad bijgewerkt dat je hem als spiegel kunt gebruiken. Maar één ding snap ik niet. Waarom moeten we een maatje meer bejubelen en een maatje minder een spreekwoordelijke hamburger door de strot douwen?

Echte vrouwen
‘Dit is toch geen echte vrouw?’ Waarom niet? Wat maakt een maatje minder je een maatje minder vrouw? Wat heeft vrouwelijkheid met maat te maken? Waarom mogen mens, mode en media vollere vrouwen niet meer bekritiseren, maar gebeurt dat dan wel als iemand net wat meer bot laat zien? Mini of maxi, who cares?! Jennifer Aniston in haar wandelende tak-periode, ik zou haar – om het plat te zeggen – mijn bed niet uit trappen. Net als mijn andere fem-crushes Jennifer Lawrence, Scarlett Johansson en Nigella Lawson niet. Omdat het prachtige vrouwen zijn. Die waarschijnlijk allemaal net zo hard putjes-tellend en vetknijpend voor de spiegel staan. Net als ieder ander.

Mijn credo: weg met plus-size! Ik wacht op de dag dat grote maten-kledinglijnen verdwijnen en collecties gewoon van maat xxs tot xxl lopen. Of de dag dat we allemaal maatlabeltjes uit kleding knippen. Dan plop ik de champagne open. Hamburgers voor iedereen!

© Beeld: Getty Images