Weg met het suffe imago van de ballenknijper: Amsterdamse vriendengroep wil de Speedo mainstream maken

ballenknijper

Spreid je handdoek op een willekeurig Italiaans strand en het stikt er van de mannen in ballenknijpers. Toch wordt de Speedo in Nederland niet bepaald als een aantrekkelijk kledingstuk beschouwd. Daar wil een vriendengroep uit Amsterdam verandering in brengen.

Speedo Club Amsterdam, zo noemen Sietse (31), Tom (32), Jonathan (30), Bauke (27) en Dorus (27) zichzelf op social media. De vijf vrienden hopen mensen ervan te overtuigen dat ballenknijpers helemaal oké zijn. Elke dag plaatsen ze een foto van zichzelf in hun Speedo’s op Instagram, waar ze inmiddels zo’n 2.400 volgers hebben.

Wat er zo fijn is aan de strakke zwembroek? ‘Hij zit lekker, is mooi en wanneer je ‘m draagt voelt het bijna alsof je naakt bent’, vertelt Sietse, die zelfs tijdens het interview in zijn Speedo zit. Vier jaar geleden verruilde hij z’n wijde, lange zwembroek voor een kleiner exemplaar. ‘Ik besefte dat ik eigenlijk alleen nog zo’n wijde broek droeg omdat iedereen het deed. Helemaal niet fijn: met zo’n laag kruis word je beperkt in je bewegingsvrijheid. Waarom niet gewoon dragen waar je je fijn bij voelt?’ Er is volgens hem dan ook niets sufs aan een ballenknijper. ‘In onze ogen zou deze zwembroek gewoon mainstream moeten zijn.’

ballenknijper

Tja, deze heren hebben met hun slanke lichamen makkelijk praten, denk je misschien. Toch is de ballenknijper volgens Sietse niet alleen weggelegd voor afgetrainde mannen: ‘Iedereen kan ‘m hebben. En of je nu een Speedo of lange zwembroek draagt: je buik is toch bloot.’

Waarom de ballenknijper in Nederland een suf imago heeft terwijl Italianen er trots mee over de boulevard paraderen? ‘Nederlanders zijn nogal van het ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’ Italianen zijn wat ijdeler, en geven meer om stijl. Het zit meer in hun cultuur,’ denkt Sietse.

Of wij al helemaal om zijn durven we nog niet te zeggen, maar we móéten toegeven dat deze heren er in zo’n Speedo nog best appetijtelijk uitzien.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.