Weinstein na veroordeling met hartkloppingen opgenomen in ziekenhuis

harvey weinstein

De voor seksueel misbruik veroordeelde filmproducent Harvey Weinstein is maandagavond naar het ziekenhuis vervoerd vanwege hartkloppingen, pijn op de borst en een te hoge bloeddruk, zo liet zijn advocaat weten aan diverse Amerikaanse media.

Lees ook:
‘Harvey Weinstein misbruikte mij in de slaapkamer van een van zijn kinderen’

Weinstein is maandag in de rechtszaak tegen hem schuldig bevonden aan aanranding en verkrachting van twee vrouwen. Een jury van zeven mannen en vijf vrouwen oordeelde dat de filmproducent schuldig is aan twee van de vijf aanklachten.

De straf tegen de 67-jarige Weinstein wordt op 11 maart bepaald. Rechter James Burke zei maandag in de rechtbank in New York dat Weinstein direct moet worden overgebracht naar de gevangenis. Tijdens zijn proces hoefde de producent nog niet in de cel te zitten.

Ziekenhuis

Weinstein was op weg naar de gevangenis, maar werd afgeleverd bij een ziekenhuis in New York dat vaker wordt gebruikt door zieke gevangenen. Volgens zijn advocaat gaat het ‘oké’ met hem. Wanneer hij ontslagen wordt uit het ziekenhuis, zal hij alsnog naar de gevangenis worden overgebracht om de strafbepaling af te wachten.

In de aanloop naar de rechtszaak werd Weinstein geopereerd aan zijn rug. Donna Rotunno, de advocaat van Weinstein, legde rondom het proces al de nadruk op de in haar ogen zwakke gezondheid van de filmproducent. Zijn rugoperatie zou mislukt zijn en hij zou medicijnen nodig hebben om te voorkomen dat hij blind wordt. Weinstein verscheen steeds met een looprekje bij het gerechtsgebouw.

Vrijgesproken van de zwaarste aanklachten

De 67-jarige Weinstein is vrijgesproken van de zwaarste aanklachten: aanranding met roofzuchtig motief en verkrachting in de eerste graad.

Weinstein kan voor de twee aanklachten waaraan hij schuldig bevonden is, waaronder verkrachting in de derde graad (seks met een persoon zonder zijn of haar instemming, maar niet op gewelddadige wijze of onderdeel van een bewust patroon), worden veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf.

Als Weinstein wel was veroordeeld voor alle aanklachten, dan had hij een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen. De gevallen filmproducent gaat in hoger beroep.

Zaak werd aangespannen door twee slachtoffers

De zaak tegen Weinstein werd door twee van zijn slachtoffers aangespannen. Deze twee vrouwen, actrice Jessica Mann en productieassistent Miriam Haley, klaagden de filmproducent aan wegens verkrachting en ongewenste orale seks. De incidenten vonden plaats in 2013 en 2006.

Zes andere vrouwen die Weinstein beschuldigden van seksueel misbruik getuigden de afgelopen weken ook tegen hem, maar hun zaken zijn verjaard.

Met hun getuigenissen wilden de vrouwen aantonen dat er sprake is van een patroon. Weinstein werd in de afgelopen drie jaar zelfs door meer dan tachtig vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Hij moet ook nog een keer voor de rechter verschijnen, maar dan in Los Angeles voor een verkrachtingszaak uit 2013.

Weinstein heeft alle beschuldigingen altijd ontkend. De New Yorker heeft bij aanvang van de rechtszaak verklaard onschuldig te zijn. Volgens hem vonden de seksuele handelingen met wederzijdse instemming plaats.

Door: Nu.nl | Beeld: ANP