Whatsapp, blauwe vinkjes en how to keep your cool

Whatsapp

Uh oh… frustratie ligt op de loer: de vinkjes op Whatsapp worden sinds gisteren blauw als je berichtje door de ander is gelezen. Nu weet je wanneer je wordt genegeerd. Ouch.

We kennen allemaal de grijze vinkjes bij Whatsapp. Eén vinkje betekent dat het bericht is verzonden van de server en twee vinkjes betekent dat het bericht is afgeleverd. Als kers op de taart kleuren de twee vinkjes nu blauw als het berichtje is gelezen. En door te swipen kun je ook zien, hoe laat het door de ander is gezien. De gedachte: Ik reageer later wel, gaat ineens lijken op het bewust negeren van de ander. En dat blauwe kleurtje kan je natuurlijk ontzettend ongeduldig maken: je hebt mijn berichtje gelezen, waarom reageer je niet?! Hallo, hallo, contact… Hallo?

I’m blue da ba dee da ba die

Letterlijk een blauwtje lopen op Whatsapp wordt nu ook een stuk makkelijker. Als je aan het daten bent, ben je vaak intens blij als je weer iets van je potentieeltje hoort. Tijdens de stille momenten kan Whatsapp al voor flink wat stress en hersenkrakers zorgen: ‘Hij was online maar gaf geen antwoord’. En nu dus blauwe vinkjes. Slecht nieuws voor de onzekere –of zeer ongeduldige- mens.

Wie niet weg is, is gezien

Voordat je jezelf helemaal gek maakt, dat ‘gelezen’ is natuurlijk nogal breed interpreteerbaar. Het is een behoorlijke mind fuck want eigenlijk betekent het alleen dat het bericht is geopend op de telefoon. Gentle reminder: Hoe bewust iemand op dat moment aan het lezen is, blijft gissen. Mensen zijn doorgaans druk. En waarom heb jij überhaupt tijd om je hier over na te denken? Joehoe, leef een beetje. Leg je telefoon weg. En nee, niet gaan checken of die persoon op FB messenger wel actief is…

Check uit

Lang verhaal kort: Hecht niet te veel waarde aan dat verdraaide blauwe kleurtje. En word vooral niet die persoon die nog meer berichtjes gaat sturen als het antwoord –in jouw beleving – te lang op zich laat wachten. Is het echt belangrijk, gebruik dan die superhandige functie van je telefoon waar het ooit allemaal mee begon: bel! En ben je nogal een ongeduldig typje? Maak het jezelf dan makkelijk en zet volgende maand bij de eerstvolgende update deze nieuwe functie van Whatsapp lekker uit. Scheelt je een berg gezucht en gesteun.

Beeld: ANP