Oh my: WhatsApp kan deze week verwijderd worden (en zó voorkom je dat)

WhatsApp

Een leven zonder WhatsApp kunnen we ons echt niet meer voorstellen. En een leven zonder groepsapps al helemaal niet. Beeld je de horror in dat je op een dag wakker wordt, en de app (incluis alle chats en foto’s) weg zijn. Dit rampscenario kan zomaar eens uit komen als je niet oppast deze week.

Begin 2021 kwam de berichtendienst onder vuur te liggen, toen het overgenomen werd door Facebook. De reden? De omstreden privacy-regelingen, en het feit dat de gebruiker door daarmee in te stemmen toestaat dat WhatsApp-data deelt met Facebook.

Privacy? Ho maar

Deze nieuwe wetgeving is nog niet doorgevoerd, maar dat staat deze week te gebeuren. Wanneer je dus gebruik wilt blijven maken van WhatsApp, zul je de nieuwe gebruikersvoorwaarden moeten accepteren. En daarmee accepteer je dus ook dat al je data en veel persoonlijke informatie doorgespeeld wordt naar Facebook.

Accepteren of niet

Geen pretje, en ietwat angstaanjagend zelfs als je stilstaat bij hoeveel data en persoonlijke informatie dit is. En toch is de kans groot dat ook jij zonder al te veel nadenken de regelingen accepteert, zodat je gewoon gebruik kunt blijven maken van je apps. Doe je dat niet? Dan kun je na 15 mei niet meer optimaal gebruik maken van de app.

Leven zonder WhatsApp

Zo ontvang je dan nog wel meldingen van nieuwe berichten, maar kun je niet zomaar zelf meer een bericht versturen. Je kunt via meldingen nog wel op berichten reageren, maar omslachtig en totaal niet efficient wordt de app zonder meer.

Account verwijderd

De app geeft niet op, want zal je blijven spammen met het vriendelijke doch dringende verzoek de voorwaarden te accepteren. De volgende stap is namelijk dat je notificaties, berichten en oproepen uitgeschakeld worden als je dit weigert, waarna je account definitief verwijderd wordt na 120 dagen

Privacy of appen, that’s the question. Een leven zónder WhatsApp leven voelt wel als een heel radicaal besluit. Zou jij ’t kunnen?

 VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: NSMBL | Beeld: Getty
Anne-Flore ging van professioneel danseres naar journalist en schrijft inmiddels al jaren gepassioneerd artikelen voor meerdere titels. Ondanks haar Franse roots is ze très jaloers op de kledingstijl van de Parisienne. Flore wordt dikwijls omschreven als 'blij ei', vindt kaasplankje hemels, is gék op festivals en is altijd voorzien van rode nagels. Volg haar freelance avonturen op Instagram @annefloremuller.