Who’s next: Zweedse influencer valt finaal door de mand met slecht bewerkte foto’s

Wat valt er nog te zeggen over het magische beroep dat influencen heet? Dankzij documentaires als Follow Me over de bubbel die Instagram heet, weten we inmiddels dat likes, volgers en comments te koop zijn. Ook weten we dat filters – vooral die poederroze – eerder regel dan uitzondering zijn. En we weten dat de concurrentie moordend is. Immers, anno 2018 wil (bijna) iedereen influencer zijn. Toch weet de Zweedse Johanna Olsson nóg een stapje verder te gaan.

Met 511.000 volgers én een blauw vinkje mag Johanna Olsson zich een serieuze influencer noemen. En zoals het een echte influencer betaamt, hopt ook Johanna van idyllische plekjes naar paradijselijke hotspots. Dubai, Rome, Parijs, per helikopter of private jet, Johanna is living the life. Toch valt ze nu keihard door de mand: een groot aantal foto’s op haar account blijkt nep te zijn.

Praat Nederlands met me

Zo is er een foto waarbij Johanna flaneert over de Parijse avenues. Met haar torenhoge benen poseert ze op een brug over de Seine, maar wie goed kijkt… Die ziet dat haar voeten boven het wegdek zweven en dat ze geen schaduw heeft.

Lees ook: Fake it ‘till you make it: hoe echt is Instagram?

 

View this post on Instagram

 

🍁 fall leafs in Paris! Love this city this time of year!! I’m wearing jacket from @prettylittlething advertisement

A post shared by Johanna Emma Olsson (@johannaeolsson) on

Instabubbel

Wie vervolgens verder scrolt door Johanna’s feed, ziet dat bij meer foto’s de belichting en de achtergronden niet kloppen. Door alle ophef – veel volgers reageerden met teleurgestelde reacties onder haar foto’s – werd Johanna deze week uitgenodigd in een Zweeds praatprogramma om uitleg te geven. Ook hier bleek ze zich niet te kunnen meten aan de realiteit, want volgens Johanna hoort dit er gewoon bij. ‘Er zijn wereldwijd honderden collega’s die hetzelfde doen om mooier in beeld te komen. Ik heb inderdaad een beetje gesjoemeld met die Parijs-foto’s. En toegegeven, ik heb fotobewerkingsprogramma’s nog niet helemaal onder de knie.’

 

View this post on Instagram

 

Red wine and Paris fashion week 🍷 love my @aspinaloflondon bag customised for me at Les Galeries LaFayette

A post shared by Johanna Emma Olsson (@johannaeolsson) on

 

View this post on Instagram

 

Friday feels 🇫🇷

A post shared by Johanna Emma Olsson (@johannaeolsson) on

Een ezel stoot zich geen twee keer…. oh jawel

Je zou denken dat Johanna na alle commotie haar lesje heeft geleerd. Maar neen, ze zweeft nog volledig in haar instabubbel. Onder een aantal bewerkte foto’s heeft ze de reacties uitgeschakeld. En ze ging – volgens haar followers – deze week opnieuw in de fout met een aantal foto’s in de Zwitserse sneeuw. ‘Jammer, wederom honderd procent nep en photoshoppen kun je helaas nog steeds niet,’ reageerde een van haar volgers. Haar reactie? ‘Ik heb onvoldoende geld om een goede fotobewerker in te huren. Die komt er vanzelf wel.’ En dat staat haaks op de luxe die ze wil uitstralen…

Instagram, het blijft een gek dingetje.

 

View this post on Instagram

 

🌬 Ice cold

A post shared by Johanna Emma Olsson (@johannaeolsson) on

 

View this post on Instagram

 

Paris 🖤 wearing @INGIEParis for their show yesterday. #INGIEParis #INGIE #INGIEPARISSS19 advertisement

A post shared by Johanna Emma Olsson (@johannaeolsson) on

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: AD, beeld: Instagram
VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.