WK-blog: Zo praat je mee tijdens Nederland-Mexico

Ik zeg je één ding: we gaan het zwaar krijgen vanavond. Niet omdat Mexico ‘onze zwaarste tegenstander tot nu toe is’, zij lachen om temperatuurtjes rond de 40 graden, we hetzelfde lelijke countersysteem hanteren en blablabla. Maar omdat je waarschijnlijk net als ik wéér tussen de mannen zit, die maar half antwoord geven als je begint over de Braziliaanse David Luiz (die serieus veel gelijkenissen vertoont met De Kast-zanger Syb van der Ploeg), de ‘Die vlag… zucht’-foto van Yolanthe of je hardop afvraagt waarom die stadions niet zonder schaduw gebouwd zijn. Maar vanavond gaat het anders. Vanavond kom je voor de verandering met rake opmerkingen die getuigen van voetbalkennis en kun je enigszins met ze meepraten. Het enige wat je hoeft te doen, is onderstaand rijtje in je hoofd stampen en dit filmpje kijken om goed en wel in de wedstrijdstemming te geraken.

* ‘Ik kan niet wachten tot die Herrera uit z’n dak gaat’
Let wel: dit kan verkeerd vallen bij je medekijkers. Want de Mexicaanse bondscoach treedt voornamelijk buiten zichzelf als Mexico scoort, en dat moeten we niet willen met z’n allen. Maar je kunt ervan uitgaan dat Miguel Herrera vanaf minuut één vloekend en tierend langs de lijn staat. Met grote gebaren en een onderkin die meetrilt bij elke uitroep. Die passie maakt hem uiteraard geliefd, bij het volk én op internet. Check voor de grap eens zijn populaire Twitter-account dat hij geregeld opleukt met blije selfies.

* ‘Tuurlijk, ze zijn bang voor Van Persie’
Echte voetballiefhebbers zijn dol op statistiekjes. Luister maar naar de commentatoren, die hebben voor de wedstrijd begint al een lijstje paraat. Maar jij ook, althans: in je hoofd. Je weet bijvoorbeeld dat Mexico voor de vijftiende keer meedoet aan het WK, maar nooit de finale haalde. Dat Oranje al vijftig jaar niet verloren heeft van Los tricolores en de laatste keer, in 2010, met 2-1 won door twee (!) goals van Van Persie. En dat doelpuntenmaker Oribe Peralta een speler is om in de gaten te houden, omdat hij er hoogstpersoonlijk voor zorgde dat Mexico het WK haalde.

* ‘Daley moet oppassen’
Deze keer geen seksueel getinte toespelingen die verband houden met Daley Blinds fijne sixpack of guitige koppie: je doelt op de gele kaart die hij vorige wedstrijd kreeg. Net als Stefan de Vrij en Jonathan de Guzman. Die mogen niet in het boekje van scheidsrechter Proença komen, want dan mogen ze de volgende wedstrijd – inderdaad: ik ga er voor het gemak vanuit dat we doorgaan – niet meedoen.
* ‘Zag je aankomen. Die spelers zijn allemaal zo seksueel gefrustreerd als wat’
Gooi deze erin bij een opstootje of overtreding van hun kant om het gewenste effect (namelijk: vragende blikken van je medekijkers) te bereiken. In eerste instantie zullen ze het misschien afdoen als onzin, maar juist dán moet je toeslaan. Want zoals jij weet, heeft de Mexicaanse bondscoach zijn spelers dit WK nadrukkelijk verboden om van bil te gaan. Ja, óók zij die een ring om hun vinger hebben. Niks geen stoom afblazen, dat leidt alleen maar af, aldus de temperamentvolle bondscoach.