Yvonne Coldeweijer: ‘Ik zou nu nooit meer kunnen liegen tegen m’n volgers’

yvonne coldeweijer wie is de mol

Nummer twee heeft z’n koffers gepakt bij ‘Wie is de Mol’. Of eigenlijk: ze is gewoon keihard uit het spel gegooid. Yvonne Coldeweijer moest een tijd lang flink liegen tegen haar YouTube-volgers, maar kan inmiddels weer haar volledige leven op tafel gooien.

Tekst Eline Krak | Beeld Michel Schnater

Dit is vast al je zoveelste interview…

“Het is niet normaal, ik had geen idee dat het zo groot zou zijn. ‘Wie is de Mol’ is natuurlijk een fenomeen, maar dit seizoen lijkt het wel geëxplodeerd. Mensen zijn gewoon in extase, haha. Ik denk dat dat ook komt door de effort die zit in het filmwerk, het ziet er dit keer zo creatief en spectaculair uit. En vanaf aflevering 2 werd iedereen natuurlijk op scherp gezet doordat er ineens allerlei mensen verdwenen.”

Je hebt gezegd dat iedereen eigenlijk al wist dat jij de Mol niet was. Waarom dacht je dat?

“Ik moet zeggen dat ik er toch achter ben gekomen dat veel mensen mij verdachten. Maar ik heb gewoon niet echt nagedacht over hoe ik overkwam, ben er open en eerlijk in gegaan. Als ik wilde rennen, ging ik gewoon rennen.”

Had je jezelf voorbereid?

“Nee, want ik ken mezelf. Als ik me had voorbereid, had ik me daar het hele spel krampachtig aan vasthouden. Ik dacht gewoon: ik moet flexibel zijn en meebewegen.”

Zou je een Mol kunnen zijn als ze je hadden gevraagd?

“Als het zou moeten zou ik het waarschijnlijk wel kunnen, maar als kandidaat is het toch veel leuker? Ik zou me misschien kunnen verschuilen achter mijn fanatisme, want ik ben wel zo dat ik vol voor iets ga. Maar ik zou wel constant op hete kolen lopen.”

Normaal kunnen we je volgen omdat je je leven vlogt. Was het moeilijk om je mond te houden tegen je volgers?

“Dat was vreselijk! Ik heb m’n kijkers hoog zitten en ik kon drie weken niet uploaden. Ik had een smoes verzonnen dat ik de kans kreeg om naar New York te gaan. Toen zei iedereen: ga daar dan vloggen, je kunt toch niet in New York zijn en niet vloggen! Toen heb ik gezegd dat ik echt even rust nodig had, haha. Gelukkig had ik toen minder volgers dan nu. Nu zou ik zoiets nooit meer kunnen doen. Er was wel iemand die het door had, maar die comment onder mijn YouTube-video heb ik snel verwijderd, haha!”

Wat is het meest bizarre aan ‘WIDM’?

“Het psychologische aspect. Van tevoren doe je een psychologische test, omdat ze willen kijken of je stevig in je schoenen staat. Je moet je blijven realiseren dat je in een spel zit. Ben je stabiel genoeg om dingen niet te gaan verwarren met de werkelijkheid?”

En het meeste bizarre aan het spel?

“Dat mensen de hele tijd weg waren. Ik dacht vaak: waarom ben ik niet degene die weg is? Waarom loop ik er elke keer als een sukkeltje achteraan? Ja hoor, Yvonne haalt het geld wel weer binnen!”

Wat is ’t volgende spel waarin we je gaan zien?

“Ik ben eens gevraagd voor ‘Expeditie Robinson’. Maar ik heb altijd gezegd dat ik alleen ‘WIDM’ wilde doen, dat was een droom van me. En als je ‘Expeditie Robinson’ doet, vragen ze je niet voor ‘WIDM’, dus de keuze was duidelijk.”

Lees ook:

Vincent Vianen: ‘Ik had misschien meer naar mijn notities moeten kijken’