Zelf droogbloemen maken? Zo krijg je dat in een handomdraai voor elkaar

Zelf droogbloemen maken

Droogbloemen iets voor bij je oma op de keukentafel? Think twice. Zo’n gedroogd boeketje is tegenwoordig weer hipper dan hip. Nu kun je ze natuurlijk online kant-en-klaar scoren, maar je kunt zelf ook aan de slag en je eigen boeketje maken!

Lees ook:
Geen groene vingers? Dit kan je planten nog redden

Toch kun je niet van elke bos zomaar droogbloemen zelf maken. Er zijn bepaalde soorten die nu eenmaal een stuk beter geschikt zijn om te drogen. Denk aan lavendel, limonium, rozen, gipskruid en eryngiumdistel. Ook is het belangrijk om naar de kleur te kijken van je boeket: roze, rood, blauw en geel blijven het beste goed.

Zelf droogbloemen maken

Nu je een selectie hebt gemaakt, kun je aan de slag met het daadwerkelijke drogen. Haal hierbij de zware bladeren net onder de bloem weg, om te voorkomen dat later de stelen kunnen breken. Heb je wat kleinere bloemen? Bind deze dan samen in groepjes van 5 à 7 met een elastiekje. De echte grote uitblinkers kun je hier apart van houden.

Op z’n kop

Vervolgens is het tijd om je wereld helemaal op z’n kop te zetten. Flauw, maar het is wel de bedoeling om de bloemen ondersteboven op te hangen aan een draad. Doe dit het liefst in een droge, maar ook weer niet te koude omgeving. Nu vraag je je misschien af, waarom moet dit in godsnaam? Nou, zo gaat je bosje – hoe ironisch ook – niet hangen en drogen de stelen recht op. Een kelder zonder raam is ook weer niet helemaal de plek om dit project uit te voeren: ze moeten wel iets aan ventilatie hebben. Droog je boeket in het donker om de kleuren het best te behouden.

In de lak

Zodra je creatie klaar is – je bloemen knisperen op dit moment -, kun je aan de slag met haarlak. Door dit goedje erop te sprayen, gaat je bosje langer mee. Let wel: het kan maximaal drie weken duren voordat je boeket gedroogd is. Geduld is een schone zaak dus in dit geval. Maar dan heb je ook wat.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!