Zijn duurdere zonnebrillen beter voor je ogen?

Heb jij nog geen cool shades weten te scoren voor het mooie weer? Lees dan vooral even verder. De prijzen van zonnebrillen lopen nogal uiteen. Waar je honderden euro’s kunt neerleggen voor een designerbril, kan je al vanaf vijf euro terecht bij de drogist. Hierdoor vragen wij ons af: is er ook verschil te merken in hoe goed ze je ogen beschermen?

Om meteen de vraag te beantwoorden: nee. De prijs van een zonnebril zegt niets over hoe goed je ogen tegen de zon worden beschermd. Zolang het CE-logo op een bril staat, meestal te vinden op het brillenpootje, kun je er verzekerd van zijn dat jouw ogen goed worden geweerd tegen schadelijk UV-licht. Dit is dus het belangrijkste waar je op moet letten, als een bril geen CE-logo heeft houdt het namelijk wel het felle licht tegen, maar niet de schadelijke UV-stralen. Verder maakt prijs hierbij totaal geen verschil.

Investeer!

Toch kan het voordelig zijn om in een duurdere zonnebril te investeren. Bij goedkopere exemplaren is het namelijk zo dat de UV-bescherming vaak minder lang meegaat dan bij brillen van een hogere kwaliteit. De UV-bescherming gaat minder lang mee als een bril vaak wordt blootgesteld aan zonlicht en bij goedkopere brillen kan het al na een jaar zijn uitgewerkt, terwijl dure brillen soms wel levenslang meegaan.

Bron: HLN | Beeld: iStock