Zo word je tijdens Black Friday niet in de val gelokt door cybercriminelen

black friday winkels

Vrijdag is dé dag van het jaar voor veel online koopjesjagers: Black Friday. Maar wees wel op je hoede tijdens het shoppen. Terwijl jij elke site afstruint voor de beste deals, doen online criminelen hun best om je op te lichten. Zij kopiëren het uiterlijk van populaire websites en proberen zo persoonlijke gegevens afhandig te maken.

Lance Spitzner, Instructor bij het SANS Institute, komt met de volgende zeven tips om ervoor te zorgen dat iedereen met een gerust hart online kan winkelen.

  1. Let op de geloofwaardigheid van de prijs Websites die producten voor een aanzienlijk lagere prijs aanbieden dan de normale prijs, kunnen handelen in gestolen goederen. Worst case scenario: je ontvangt zelfs helemaal niks.
  2. Richt je op bekende en betrouwbare bronnen Schaf alleen producten aan via websites die je kent en vertrouwt.
  3. Kijk of er contactmogelijkheden zijn Controleer altijd of de website een e-mailadres en telefoonnummer vermeldt. Als dit er niet staat, is dat vaak een slecht voorteken.
  4. Let op het taalgebruik Zie je rare teksten en talloze fouten in de spelling en grammatica van de website? Dan is dit een duidelijk waarschuwingssignaal.
  5. Kijk uit voor copycats Websites kunnen als twee druppels water op elkaar lijken. Let altijd goed op de domein- of winkelnaam, daaraan kan je zien of je de goede te pakken hebt.
  6. Voer nader onderzoek uit Kijk naar recensies, maar zoek ook op trefwoorden als ‘fraude’, ‘oplichting’ en ‘nep’. Een gebrek aan recensies is vaak een teken dat het om een website gaat die je beter niet kunt vertrouwen.
  7. Check de basisbeveiliging Controleer altijd of de verbinding met de website is versleuteld. Dit kan je zien aan het hangslot voor het URL-balk.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron En Serio | Beeld iStock