Zo werd Cynthia Nixon een feminist

cynthia nixon

Het is overbodig om te zeggen, maar we doen het toch. Cynthia Nixon kennen we vooral als Miranda Hobbes uit Sex and the City. Sinds eind februari staat ze weer haarscherp op ons netvlies, dankzij de feministische video Be a lady, they said, die inmiddels miljoenen keren is bekeken.

Over dat filmpje: met een kort gewiekte blonde – géén rode – coupe en dikke lijnen eyeliner kijkt een sober geklede Cynthia Nixon recht in de camera. Haar blik is niet boos, maar zeker ook niet vrolijk. Eerder een beetje streng en vastberaden, alsof ze voor de klas staat en opsomt wat het huiswerk voor de volgende les is. En in feite is dat ook wat ze doet; huiswerk op lezen. In de video vertelt ze namelijk in korte en vlijmscherpe zinnen de opdrachten die vrouwen dienen uit te voeren.

“Wees een dame”, werd er gezegd.
Wees niet te dik. Wees niet te dun.
Eet meer, val af, stop met zoveel te eten.
Bestel een salade. Eet geen koolhydraten. Vergeet ’t toetje.
Ga op dieet. Jezus, je lijkt wel een skelet.
Waarom eet je niet gewoon?
Je ziet er uitgemergeld uit. Ben je ziek?
Mannen zien graag vrouwen met een maatje meer.
Wees een maatje 36. Nee, 34. Wees zo smal als je kunt.
En dan nog iets smaller.
Be a lady, they said. 

Stevige woorden vragen om stevige beats

De shots met Cynthia worden afgewisseld met glamoureuze beelden van vrouwen, die haar woorden extra kracht bij zetten. Na een kleine minuut start een bijna dampende beat, die doet denken aan de deuntjes van zangeres Robyn uit de jaren tien.

De video werd zondag 23 februari online gezet, nu ruim twee weken geleden. Op Vimeo telt de video meer dan acht miljoen views, op Instagram bijna vier miljoen en op de website van het feministische platform girlsgirlsgirlsmag.com zijn de views niet zichtbaar. De timing van de video hangt volgens verschillende media samen met de uitspraak over Harvey Weinstein, die in diezelfde week plaatsvond. Een goed moment om alle irreële verwachtingen voor vrouwen eens samen te vatten? Naar de views gekeken een uitstekend moment.

be a lady they said
Still uit ‘Be A Lady They Said’
be a lady they said
Still uit ‘Be A Lady They Said’

Toch zijn het niet Nixon’s eigen woorden die ze zo krachtig uitspreekt. Be a lady, they said dateert uit 2017 en werd toen geschreven door de 22-jarige Camille Rainville. Zij studeerde toen aan de Universiteit van Vermont en schreef een vurig essay over de vaak buitensporige verwachtingen en schoonheidsstandaarden waaraan vrouwen moeten voldoen. Nu, drie jaar later, rollen de krachtige woorden over Nixon’s lippen. Hoezo is juist Cynthia Nixon de uitverkorene om deze boodschap te verkondigen?

Zes jaar lang te zien geweest als Miranda

Het antwoord op die vraag brengt ons niet bij haar vertolking van Miranda Hobbes in Sex and the City, waar ze een tikkie werkverslaafde advocate en (met vlagen) alleenstaande moeder speelde. Het brengt ons ook niet bij de Emmy-award die ze voor die rol won, of de Grammy Award die ze won voor haar speech van An Inconvenient Truth. Of de vijf Golden Globes-nominaties die ze kreeg.

cynthia nixon

Geen huwelijk met man

Het brengt ons eerder bij alles wat zich buiten het werkleven van Cynthia Nixon afspeelde. Want juist in haar persoonlijke leven ontdekte ze haar idealen, het belang van de boodschappen waar ze zich nu zo vurig voor inzet. Zo was ze van 1988 tot 2003 samen met Danny Mozes, de vader van haar twee jongste kinderen. Dochter Samantha Mozes uit 1996 en zoon Charles Ezekiel Mozes uit 2002. Trouwen wilde ze niet, want, zo legde ze het zelf uit, het huwelijk betekent eerder een doodsteek dan een vreugdesprong voor de relatie. ‘Ik heb veel vrienden die gescheiden zijn. Ze zeggen allemaal dat het huwelijk in de weg was komen te staan van hun relatie.’ Maar ook zonder echtverbintenis gaat het koppel uiteindelijk uit elkaar. De koek is op, “uiteengegroeid” luidt het officiële persbericht.

Verliefd op een vrouw

Opvallend is dat Cynthia later wél trouwt. Dat doet ze met haar nieuwe liefde Christine Marinoni, die ze een jaar na haar scheiding ontmoet. En zoals de naam doet vermoeden, betreft het inderdaad een vrouw. ‘Ik heb nooit eerder naar een vrouw gekeken, laat staan een vrouw gekust. Maar het voelt niet eens zo raar. Ik ben niet ineens iemand anders. Ik ben gewoon een vrouw die verliefd is op een vrouw’, zei ze daarover. De twee verloven zich in 2009, maar moeten wachten met trouwen tot 2012. Dan pas is het same sex marriage in New York gelegaliseerd. Het wakkert bij Cynthia het eerste feministische vuurtje aan: waarom is het same sex marriage nog niet in alle staten toegestaan?

cynthia nixon
Cynthia Nixon met haar vrouw Christine, 2017

Borstkanker in het geniep

Wat ook in die jaren speelt – maar wat dan nog niemand weet – is dat Cynthia lijdt aan borstkanker. Bij een routinemammografie die ze regelmatig laat uitvoeren omdat ook haar moeder tot tweemaal toe borstkanker heeft gehad, wordt een bobbeltje ontdekt. Cynthia, dankzij haar Emmy-award definitief doorgebroken in Hollywood, kiest ervoor om haar ziekte geheim te houden. Twee jaar lang vecht ze in stilte tegen ze de ziekte, uit vrees voor fotografen bij het ziekenhuis. Pas in 2008, als ze definitief genezen is, maakt ze haar ziekte wereldkundig.

Een activist in de dop

In 2011 krijgen Cynthia en Christine hun eerste kind, zoontje Max Ellington Nixon-Marinoni. Wie de vader is, houdt het koppel geheim. In de jaren die volgen ontpopt Cynthia zich als activist voor de LGBT-community. Zo organiseert ze in 2013 een benefiet avond voor Bill de Blasio, die op dat moment in de running is voor het burgemeesterschap van New York. Ook reist Cynthia kriskras door de Verenigde Staten van Amerika om te praten over het homohuwelijk, gezondheidszorg voor (zwangere) vrouwen, kankeronderzoek en uitbreiding van de abortuswet. Wanneer president Obama zich in 2012 opnieuw verkiesbaar stelt, gaat Nixon voor hem campagne voeren.

Prachtig kaal

In diezelfde tijd scheert Cynthia haar hoofd kaal en verschijnt ze haarloos met een glimmende schedel in verschillende interviews. Het geeft maar weer eens het lef van de enthousiaste voorvechter aan: ‘Ik heb me altijd afgevraagd hoe het zou zijn om kaal te zijn, en yes, het bevalt me wel. Ik denk niet dat ik het voor altijd ga houden zo, maar voor nu vind ik het leuk.’

cynthia nixon

En daar stopt het doorbreken van taboes niet, want in 2018 stelt Cynthia Nixon zich verkiesbaar – als eerste vrouw ooit – voor het gouverneurschap van New York. In haar campagnefilmpje benadrukt ze drie punten:

  • Ze is apetrots om een New Yorker te zijn en zou nooit ergens anders willen wonen.
  • Ze is trots dat ze is afgestudeerd van een openbare school, en nog trotser dat ze haar kinderen ook naar openbare scholen stuurt.
  • Dat de kansen voor de jeugd sindsdien zijn geslonken en dat New York is uitgegroeid tot de staat met de grootste inkomensverschillen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Uiteindelijk wordt ze geen gouverneur, maar heeft ze zich wel definitief op de kaart gezet als protagonist voor gelijkheid, op welk gebied dan ook. Want ook haar speeches vallen op: wanneer ze predikt, glundert ze. Van trots, van enthousiasme en van kracht.

Later dat jaar zal nóg een reden voor Nixon’s tomeloze inzet voor gelijkheid en de LGBT-community in het bijzonder blijken: haar dochter Samantha is transgender. Via een post op Instagram laat Nixon weten dat Samantha vanaf nu door het leven gaat als Samuel. Het is na haar huwelijk met Christine, haar overwinning op borstkanker en haar gooi naar het gouverneurschap het zoveelste taboe dat ze doorbreekt.

En zo, zo werd Cynthia Nixon een feminist.

 

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.