Zwemslip versus zwemshort

Ik ga op vakantie en neem mee: een zwembroek. Maar de zwembroek waarmee ik voor het laatst ging zwemmen gaat niet de koffer in. Hij lubbert. En wanneer ik hem tegen het licht houd zie ik dat de stof dun wordt. Dat komt niet omdat ik het broekje al jaren draag, maar omdat ik heel goed ben in het verslijten van zwembroeken. Ik pak namelijk nogal vaak de glijbaan in het zwembad. De kinderen trekken de stof van de zwembroek tussen de billen. Op hun blote achterste gaan ze namelijk sneller van de glijbaan af. Maar ik glijd keurig in mijn broekje en daar kan zo’n zwembroek niet tegen.

Bobbel
Nou heb je zwembroeken en zwembroeken. Vroeger was de wereld van de zwemmode voor mannen heel eenvoudig. Jongens droegen een kort broekje: een zwemslip. Ze zijn er nog steeds, maar je ziet ze niet vaak meer. De strakke slipjes houden het zaakje wel lekker bij elkaar, maar omsluiten alleen het hoogstnoodzakelijke van wat wij mannen te bieden hebben. En ze zijn klein. Soms te klein. In zo’n minuscuul broekje is de bobbel iets te nadrukkelijk aanwezig. En je mag als man hopen dat het daarbij blijft en dat je in het zwembad niet te veel onder de indruk raakt van wat er aan schoons in het chloor komt poedelen.

Kuiten
Korte broeken waren in de tachtiger jaren ook nog echt kort. Maar ergens gedurende mijn jeugd verschenen er broeken waarbij alleen de kuiten bloot bleven. Zelf vond ik dat een opmerkelijke ontwikkeling in de broekenmode. Want als het warm is kunnen benen toch niet bloot genoeg zijn? Stel je wordt bruin, dan is het toch maf dat alleen alles onder de knie verkleurt, terwijl het erboven wit blijft? Nog vreemder vond ik het dat er ook jongens gingen zwemmen in dat soort broeken. Dat waren toch geen zwembroeken? Al dat natte textiel dat zich vastzuigt tegen de dijen. Ik moest er niets van hebben en bleef vrolijk doorzwemmen in mijn strakke zwemslip.

Onderbroek
Uiteindelijk werd ik een unicum. Als ik al ging zwemmen, dan stond ik als één van de weinigen met zo’n kort broekje. Als de mannen rondom mij een zwemshort droegen, vroeg ik mij af of ze daar dan nog een echte zwembroek onder droegen? Dat was nog niet eens zo’n rare vraag, want een tijdje terug werd het ook echt hip om als jongen daadwerkelijk een onderbroek te dragen onder je zwemkleding. En dan het liefst zo dat de elastiek met het merk erop zichtbaar bleef voor iedereen die er naar wilde kijken. De badmeesters vonden het maar een smerig idee dat mannen gingen zwemmen in hun vieze onderbroeken. En daarom mag je al op een aantal plekken niet meer te water in zwemshorts.

Wat vinden jullie?
Mijn zwembroek is dus versleten. Die gaat de prullenbak in. Ik moet een nieuwe, maar waarin zal ik gaan zwemmen deze zomer? Aan wie kan ik het beter vragen dan aan jullie? Wat is de badmode waar vrouwen de andere sekse het liefst in zien? Zijn het de lange shorts waarin het mannelijke lijf aan het zicht wordt ontnomen vanaf de middel tot aan de knie? Of zien jullie onze strakke billen liever verpakt in minuscule zwemslips? Zelf neig ik naar de aanschaf van het tussenmodel: de strakke zwembroek met de korte pijpjes. Maar ik kan het mis hebben. Ik hoor graag van jullie.