5 tips om groen te doen

groen te doen

Een beter milieu begint bij jezelf, groen doen, bewust leven – écht spannend klinkt het allemaal niet, maar het levert wel een betere wereld op. Om de wereld leefbaar te houden voor iedereen na ons op deze aardbol, zullen we toch echt af en toe een beetje groen gedrag moeten vertonen. VIVA geeft 5 tips om groen te doen, waarvoor je echt geen bergen hoeft te verzetten.

  • Regenton Dat je de kraan niet aan moet laten staan tijdens het tandenpoetsen leerden we al voordat we konden lezen en schrijven, maar er zijn meer manieren om water te besparen. Wat denk je van een hippe regenton in je tuin, dat regenwater opvangt waarmee jij vervolgens je plantjes mee besproeit? Over twee vliegen en één klap gesproken.
  • Koelen en vriezen Er zijn meerdere dingen die je met je vries – en koelkast kunt doen om energie te besparen. Ten eerste is het verstandig ze in een frisse ruimte te zetten, in plaats van in een warme. Stof daarnaast ook de achterkant regelmatig af. Tenslotte: ontdooi je diepvriesproducten in je koelkast, dat geeft gratis koeling!
  • Plas onder de douche Je zou zo’n zes (!) liter water per dag besparen als je je plasje onder de douche doet, in plaats van in het toilet. Ook een goede manier om minder water te gebruiken is om pas door te spoelen na twee of meer plasjes. Misschien lijkt het jou niet zo fris, maar dit is serieuze waterbesparing mensen!
  • Boodschappentas Leg ‘m standaard in je auto of plak een post-it op je deur, zodat je voortaan je boodschappentas meeneemt naar de supermarkt. Geen scheurende tasjes meer, je hoeft ze niet meer te kopen, het is beter voor het milieu én je bent ook nog eens voorbereid voor volgend jaar, wanneer de gratis plastic tassen worden afgeschaft. Hoppa!
  • Koken met de deksel op de pan Voor het koken van een pan stevige pasta, heb je veel water nodig. Dat is al niet zo duurzaam, en het gas of de elektriciteit die je hiervoor gebruikt ook niet. Kook daarom met het deksel op de pan! Als je pasta eenmaal aan de kook is gebracht, doe je het deksel erop en draai je het gas uit. Dat is nog eens een duurzaam pastaatje.

Beeld: iStock