Monique: ‘Een orgasme is minder belangrijk geworden’

Elke week geven we je een kijkje in iemands liefdesleven in VIVA’s rubriek ‘De status’.

Monique (41) voelt zich spiritueel verbonden door tantra.

TEKST: LYDIA VAN DER WEIDE

“We deden al een paar jaar niets anders dan vluggertjes. Hop erop, en hetzelfde riedeltje waarbij we allebei aan onze trekken kwamen. Maar het was voorspelbaar en weinig prikkelend. Dat Bert verliefd werd op een ander, maar dat gelukkig vertelde voordat er iets gebeurde, schudde me wakker. Ik besefte dat een trouwbrief, twee kinderen en een koophuis geen garantie bieden voor een stabiele relatie die als vanzelf van een mooie toekomst verzekerd is. Een vriendin tipte me over een tantracursus. Bert voelde er niks voor, zweverige bullshit noemde hij het, maar was wel bereid het een kans te geven. We kozen voor ‘witte tantra’, dat zich meer richt op verbinding maken met elkaar dan sexuele grenzen verleggen.

Daar zaten we dan, in een kring in kleermakerszit, met zeven andere stellen. Godzijdank viel het geitenwollensokkengehalte mee. De oefeningen – elkaar lang aankijken, gelijktijdig ademen, spelen met fysieke afstand tussen elkaar – maakten veel los. Het was alsof Bert en ik elkaars kern weer zagen, contact maakten op hartniveau, in plaats van ons vast te houden aan onze veilige rollen van ouders, huisgenoten, reismaatjes enzovoort. Het maakte ook heel wat tranen los, tijdens de cursus én thuis. Het was alsof er een laagje van onze huid af werd gepeld, er zenuwen bloot kwamen te liggen. Soms was dat eng, maar het was toch vooral erg mooi. In de loop van de maanden leerden we elkaar opnieuw kennen. En Bert, die in het begin toch met zijn hakken in het zand stond, genoot er enorm van. Ook thuis deden we oefeningen en rituelen, we planden vrije avonden in om dichter bij elkaar te komen. De verliefdheid op die andere vrouw vervaagde, tussen ons laaide de liefde juist op. Het was een verrassende ontdekkingstocht.

We zijn nu verder op het pad, doen ook aan ‘rode tantra’ en verkennen onze sexuele grenzen. Niet alleen met elkaar, ook met anderen. Tijdens een vervolgcursus hebben we erotisch gedanst met andere cursisten en hun gemasseerd. En zelfs gezoend. We stonden in rijen naast elkaar, zetten twee stappen opzij en werden uitgedaagd de intimiteit te zoeken met de persoon die zich toevallig tegenover ons bevond. Ik zag Bert bij een man staan en was ontzettend benieuwd wat er zou gebeuren. Toen ik zag dat hun monden elkaar teder zochten, sprongen de tranen in mijn ogen van ontroering. Mijn Bert, die zich zo open en zo zacht kon opstellen dat zelfs de grenzen van geslacht vervaagden, was prachtig.
Tantra heeft ons leven echt verrijkt. We durven eerlijk contact met onszelf en met elkaar te maken. Vluggertjes doen we zelden nog, liever trekken we uren uit om elkaar te masseren en te strelen. Een orgasme is minder belangrijk geworden – het gaat veel meer om verbinding. We kunnen elkaar ook eindeloos in de ogen kijken. Hoe soft dat ook kan klinken, je kunt er daarna, los van elkaar, in het normale leven, echt veel beter tegen. We zijn nu zo hecht dat ik mij absoluut niet voor kan stellen dat daar zich nog iemand tussen kan wurmen.”

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 41. Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:

»Bestel VIVA online | Klik hier «