Achter de schermen: Natasja fotografeerde sexwerkers

Deze week in VIVA: sexwerkers. Drie webcamgirls laten zien hoe ze te werk gaan. Natasja Noordervliet was de fotograaf van deze reportage. Hoe heeft zij het ervaren?

Open minded

“Het leuke van mijn werk is dat je werelden leert kennen waar je normaal niet komt. Dat dacht ik ook meteen toen ik hoorde van deze fotoshoot: wat interessant om bij deze vrouwen te gaan kijken. Ik ging er met een open mind naartoe. Dat is hoe ik het aanpak: gewoon fotograferen wat ik zie. Misschien heb je van tevoren wel een idee over wat je aantreft. Laten we eerlijk zijn, iedereen heeft een bepaald beeld van sexwerkers, en ergens ook wel vooroordelen. Maar ik werd echt blij verrast. Deze vrouwen hebben het gewoon goed voor elkaar.”

Rode-jurk-Caroline-Westdijk
Fotograaf Natasja Noordervliet

Best onschuldig

“Het waren allemaal hartstikke leuke vrouwen. En allemaal hadden ze zo hun eigen redenen om dit werk te doen. We hebben daar ook heel open over kunnen praten. Doordat ze zo ‘normaal’ en toegankelijk waren, ging ik denken: waarom zou je dit eigenlijk niet doen? Het is ook allemaal best onschuldig, en in die zin wel anders dan ik had verwacht. Nu heb ik zelf geen plannen, hoor. Maar als je er zo’n € 200 tot € 800 euro mee kan verdienen, snap ik wel waarom vrouwen het doen. Je hoeft natuurlijk ook niet echt met die mannen aan de gang. Het is allemaal van een afstand en dus redelijk veilig.”
_J3B6935_v0.1

What the fuck?

“De vrouwen waren zelf overal heel makkelijk en open over, daardoor werd het voor mij ook nergens ongemakkelijk. Ik ben zelf heel nieuwsgierig en vroeg van alles. De twee meiden hadden bijvoorbeeld een hele kamer vol sexdingen en lieten alles zien waar ik benieuwd naar was. Het meest aparte moment vond ik wel dat toen ze op gegeven moment hun hele fuckmachine aanzetten en ik kon zien wat ze deden, ik op het laptopscherm een man zag die lekker met zichzelf bezig was. Het was maar een klein schermpje, maar dan zie je wel weer even de andere kant van dit vak. Tja, ik ga er helemaal in – hoe fout dat ook klinkt bij dit onderwerp – en dan krijg je dat. Maar ik wil het allemaal meemaken en echt alles fotograferen.”

_J3B6647_v0.1

Een boek vol

“Zoiets als dit zou ik zeker nog een keer willen doen. Sterker nog, ik zou best meer van dit soort vrouwen willen fotograferen en daar een mooie fotoreportage of een boek van maken. Er zijn zo veel verschillende verhalen te vertellen. Ik ben er nog met de journalist over in gesprek, dus wie weet. Het lijkt me een onderwerp waar mensen echt nieuwsgierig naar zijn. Iedereen wil toch wel even gluren in een leven dat ze niet kennen?”

Beeld: Natasja Noordervliet en Caroline Westdijk