Ajouad El Miloudi: ‘Wie is de Mol was ontzettend zwaar’

ajouad el miloudi

Sinds hij aan `Wie is de mol` meedeed, wordt Ajouad El Miloudi (27) niet alleen vaker herkend, mensen spreken nu zelfs zijn naam goed uit (`Esjwet`). Maar wie is toch deze man, die moeiteloos van `Willem Wever` overschakelt naar `Keuringsdienst van Waarde` en ondertussen een populaire lunchroom runt in Amsterdam?

Eén keer raden waar het interview met Ajouad El Miloudi plaatsvindt. Natuurlijk: in Pasticceria, zijn lunchroom in de Amsterdamse Van Woustraat. Het is er licht en de vitrines liggen vol met fruit, taart en macarons. Hij laat me de gloednieuwe ijsmachine zien, want deze zomer wil hij ijs gaan verkopen. “Ik heb een diploma hè. Je mag me ‘gelato maestro’ noemen als je wilt.” Dan, even later achter een cappuccino: “Oh, en ik weet dat je eerst nog met mijn vriendin hebt gebeld voor dit interview, maar vind je het erg als we het verder niet over haar hebben? Ik bedoel, iedereen mag weten dat ik een vriendin heb waar ik heel blij mee ben, maar de details wil ik liever voor mezelf houden. Is dat oké voor jou?”

Ja hoor, er blijven nog genoeg onderwerpen over. Laten we beginnen bij ‘Wie is de mol?’. Heeft dat wat voor je veranderd?

“Mensen herkennen me nu. Echt verbazingwekkend is dat, aangezien ik er al in aflevering vier uit lag. Het leuke is dat je in ‘WIDM’ echt jezelf kunt zijn, mensen laten zien hoe je in elkaar steekt. Die opdracht dat ik al die vrouwennamen moest onthouden bijvoorbeeld: dat is typisch iets voor mij. Ik heb een fotografisch geheugen, onthoud gesprekken letterlijk, jarenlang. Een handige eigenschap bij ‘WIDM’. Want het spel begint meteen op Schiphol al, en je staat nooit uit. Constant was ik aan het nadenken en calculeren. Ik heb me er echt op verkeken hoe intensief dat is. Lichamelijk is het ook zwaar: je vliegt naar de andere kant van de wereld waar het twintig graden warmer is, en vervolgens heb je een moordend schema. Stipt om zeven uur aan het ontbijt, draaidagen tot elf uur ’s avonds. En ook dan moet je alert blijven. Bij het natafelen, als de flessen drank op tafel komen, kun je heel veel winst behalen. Zeker ik, want ik drink niet. Maar geloof me, er zaten deelnemers bij die wel van een slokje hielden. Ongelooflijk hoe fris zij de volgende ochtend dan waren. Frisser dan ik in elk geval. Toen ik eruit ging, had ik bijna geen stem meer over en een keelontsteking van de airco, maar het was het waard. Ik heb een fantastische tijd gehad. Chris Zegers en ik zijn echt close geworden. Voor ik hem ontmoette dacht ik: oh, dat is echt zo’n mooiboy. Een surfer dude. Maar dat klopt zó niet. Het is een lieve, superintelligente man. Oprecht en puur. Ik ben enorm van hem gecharmeerd als mens. Laatst kwam ie hier nog binnenvallen met een stapel ruwhouten planken en tegels: ‘Echt iets voor hier, Ajouad!’ Toffe gast.”

Benieuwd naar meer Ajouad? Je leest het volledige interview in VIVA 13, nu in de winkel! Of bestel ‘m hier vanuit je luie stoel.

INTERVIEW FLEUR MEIJER | FOTO STIJN GHIJSSEN