Alison Brie: ‘Ik ben absoluut niet little miss perfect’

Alison Brie is hier misschien nog geen household name, maar met haar glansrol in de nieuwe Netflixserie ‘GLOW’ zal dat niet lang meer duren. Wie is toch die actrice die al meer dan vijftig films en tv-series op haar cv heeft staan maar – tot nu toe – onder de radar wist te blijven?

Tekst Hanneke Seesing | Foto’s Getty images, Netflix

We leerden haar kennen als Trudy Campbell, de gefrustreerde doch immer feilloos geklede jaren ’60 huisvrouw in de hitserie ‘Mad Men’. En sindsdien heeft Alison Brie niet stil gezeten. Tussen de zeven seizoenen ‘Mad Men’ door zagen we haar al op het witte doek in ‘The five year engagement’ en ‘Scream 4’ en ook nadat de met prijzen overladen serie in 2015 z’n finale beleefde, staan regisseurs met hun scripts te zwaaien. De getalenteerde actrice lijkt behalve met drama ook als geen ander met comedy uit de voeten te kunnen. Zo schittert ze onder meer als serial cheater in de pittige comedy ‘Sleeping with other people’, leent ze haar stem aan cult-animatie sitcom ‘BoJack Horseman’ en is ze met collega funny girls Leslie Mann en Rebel Wilson te zien in ‘How to be single’. En nu husselt ze haar drama- en comedy-talenten dus door elkaar in de nieuwe Netflix-serie ‘Glow’.

Terug in de tijd

De serie speelt zich af in het Los Angeles van de jaren ’80 en dat blijkt voor Alison een welkome trip down memory lane. “Ik ben zelf geboren in de jaren ’80. Ik was weliswaar nog een baby maar herinner me mijn moeders getoupeerde haar en permanentjes nog levendig van de foto’s. Ik vond het geweldig om me helemaal onder te kunnen dompelen in die overdaad, los te kunnen gaan qua haar, make-up en garderobe. We dragen in ‘Glow’ de meest uitzinnige outfits, helemaal als we onze worstelpakjes aan hebben. Het is geweldig om terug te zijn in de jaren ’80!” Alison is in de serie te zien als Ruth Wilder, een serieuze maar vooral werkloze actrice die bij gebrek aan acteerklussen noodgedwongen als serveerster werkt. We maken kennis met Ruth op het moment dat ze er net helemaal doorheen zit. Ze heeft schulden, kan haar rekeningen niet meer betalen en besluit ten einde raad dan maar te auditeren voor een rol in een vrouwenworstelshow. Alison kon voor de rol volop putten uit eigen ervaring, want dat succes niet zomaar komt aanwaaien, weet de mooie brunette als geen ander. Alison: “Ik voelde me ontzettend aangetrokken tot deze rol, omdat ik het gevoel had dat ik Ruth kende. Ik begreep haar meteen.”

Wie is miss Brie?

Alison wordt op 29 december 1982 in Los Angeles geboren als Alison Brie Schermerhorn (jawel: haar vader heeft Nederlands bloed door zijn aderen stromen) en groeit op in Hollywood als dochter van een onderwijzeres en een entertainmentjournalist. Hoewel ze al van jongs af aan geïnteresseerd is in acteren en diverse drama-klasjes volgt, gaat Hollywood-glamour in haar jeugd volledig langs haar heen. “Ik heb echt het gevoel dat ik gewoon in een dorp ben opgegroeid. Ik was helemaal niet Hollywood-georiënteerd, ik was juist een ontzettende nerd. Het type dat naar kleine achteraf-theatertjes ging en arthouse-films huurde in de videotheek.” Toch is Alison allesbehalve een grijze muis. “Ik weet nog dat ik in het jaarboek stond tussen de leerlingen die zich ‘anders’ kleedden. Dan had je aan de ene kant het meisje met knalroze haar en aan de andere kant mij, met mijn oversized legerbroek onder een geruite rok.” En dat was zeker niet de enige keer dat Alison haar kont tegen de glamour-krib gooide: “Van mijn vijftiende tot mijn twintigste had ik een navelpiercing. En ik heb een week lang met een tongpiercing rond gelopen. Maar uiteindelijk was ik toch te nerdy voor een ring door mijn tong, en dat wist iedereen.”

Glow

Haar verwachtingen voor ‘Glow’ zijn hooggespannen. “Ik denk dat mensen de serie geweldig gaan vinden vanwege de personages. Het is zo complex, er gebeurt zo veel. Er zijn veertien verschillende vrouwen, elk met een totaal eigen karakter. Er zijn zo veel juicy verhaallijnen. En dan het gevoel, de toon is uniek. Is het een comedy? Is het drama? Je zult lachen maar ook huilen, er zit veel diepte in.” Haar rol van vrouwelijke worstelaar is ook dé gelegenheid om eindelijk het tuttige Trudy Campbell-imago van zich af te weken. Alison: “Het grootste misverstand over mij is dat ik little miss perfect ben. Dat ben ik absoluut niet. Ik was een ongelooflijk wilde twintiger en zet nog steeds graag de bloemetjes buiten. Maar dan wel zonder paparazzi op de loer uiteraard. Ik spéél gefrustreerde vrouwen, maar ben zelf heel laid-back.” Wij zeggen: Alison Brie: een naam om te onthouden!

Het hele interview met Sarah lees je in VIVA 26. Het nummer ligt van woensdag 28 t/m dinsdag 4 juli in de winkel of kan je hieronder online bestellen. Het artikel is ook te lezen op Blendle.

»Bestel VIVA online | Klik hier «