Als je wilt, heb je vrienden

vrienden

Leuk hoor, die zomer. Overal waar je kijkt zitten hechte vriendengroepen al barbecuënd de sterren van de hemel te kletsen. En morgen gaan ze vast met z’n allen naar het strand. Maar wat als je geen vrienden hebt? Of niet genoeg? Dan ga je ze zoeken.

BFF-to-be

“We hebben hartstikke veel gemeen, ik ben zo blij dat ik je even heb aangesproken!” jubelt een vrouw in de sportschool tegen een mede-zumba’ster. “We móeten een keer verder kletsen,” zegt de ander en ze toetst het nummer van haar nieuwe BFF-to-be in op haar iPhone. Bezweet doch stralend verlaten ze nog net niet arm in arm de kleedkamer.

Een nieuwe mattie maken kan minstens zo leuk zijn als een nieuwe liefde ontmoeten. Je krijgt er een stoot energie van en je hebt zin om elkaar snel weer te zien. Soms heb je het geluk dat je spontaan tegen een potentiële nieuwe vriend(in) aanloopt en voor je het weet zijn jullie besties voor het leven. Op andere momenten word je ongevraagd in de richting geduwd van een fris behangetje als het om je vriendenkring gaat. Je bent net weer single, verhuisd naar een stad waar je weinig mensen kent of al je vrienden zijn gelijktijdig broeds geworden en stevig aan het nestelen geslagen. Wat de reden ook is, soms moet je weer even wat moeite doen om nieuwe mensen te leren kennen met wie je naar dat ene festival kunt, of met wie je spontaan na het werk kunt gaan barbecueën in het park, zonder dat je die afspraak weken van tevoren hoeft in te boeken. Voor wie op het gebied van ‘hee hoi, en wie ben jij?’ een beetje uit vorm is geraakt, vijf tips om nieuwe vrienden te vinden en te houden.

Fuck it, je bent niet sneu

Het is verleidelijker om thuis op de bank een serie te bingen dan om in je  eentje naar een borrel te gaan. Hoewel de personages van ‘Orange is the new black’ na twee seizoenen zo ongeveer je beste vriendinnen zijn, is het slim af en toe te ontsnappen aan je comfort zone. Al dien je daarvoor  soms eerst een psychologische barrière te slechten. Want is het niet sneu dat je kennelijk niemand hebt? En zitten mensen wel op je te wachten? “Het helpt om je bewust te worden van hoe je denkt,” zegt psycholoog  Jitske Zengerink. “Vraag je eerst eens af waarom je nieuwe vrienden wilt maken. Bijvoorbeeld omdat je de behoefte hebt om vaker leuke dingen te doen met anderen. Schrijf vervolgens eerlijk je gedachten op zodat je ze op waarheid kunt testen. Is het inderdaad ‘zielig’ om op onbekenden af te stappen of is het nodig om verder te komen?”

Wie wil afspreken?

Door je negatieve kijk te veranderen in een wat positievere, wordt het makkelijker om je schouders op te halen en te denken: fuck it, kan mij het schelen. “Maar stel je doelen niet te hoog,” zegt Zengerink. “Nieuwe vrienden maken is best  ambitieus, daardoor kun je je ook laten afschrikken. Een paar gesprekken  aanknopen om te zien wat blijft hangen is een makkelijker doel dan: ik wil deze zomer iemand vinden om mee op vakantie te gaan.” Sara (35) woonde een tijdje in Boston en hoewel Amerikanen er prat op  gaan dat ze zo open zijn, vond ze het met een baby van zes maanden en  geen werk in het begin lastig om mensen te leren kennen. Na een paar weken heeft ze een oproep geplaatst op een website voor ouders in de buurt: Hallo, ik kom uit Nederland en ik ken nog niemand. Wie wil een keer afspreken? “Tien mensen hebben daarop gereageerd en met drie ben ik bevriend geraakt,” zegt Sara. “Zo’n oproepje plaatsen had ik in Nederland misschien niet zo snel gedaan, maar ik was het zat om overdag in mijn eentje thuis te zitten. Ik dacht: wat heb ik eigenlijk te verliezen?  Uiteindelijk heeft het goed uitgepakt.”

Benieuwd naar de andere vier tips? Die lees je in VIVA 31, die tot dinsdag 29 juli in de winkels ligt.
Tekst: Elles Beijers Beeld: kzenon / 123RF Stockfoto