André Hazes: ‘Ahoy is een dikke middelvinger naar mensen die lelijke dingen over me zeiden’

VIVA praat elke week met een leuke man. Deze keer duikt Milou het bos in met zanger André Hazes (23). Dit najaar komt zijn droom uit en staat hij maar liefst twee keer in Ahoy. Hij krijgt er een klein beetje de zenuwen van, maar grijpt toch niet naar de drank.

Tekst Milou van der Will | Foto’s Anke van der Meer

Er is veel leuks aan de hand in het leven van André Hazes (let op: we zeggen geen junior meer). Hij is sinds zes maanden de kersverse vader van zoon André, heeft een nieuw album én de kaartverkoop voor zijn gedroomde Ahoy-concerten op 13 en 14 oktober is begonnen. Na een lange dag vol interviews loopt hij het café van de beroemde Wisseloord Studios in Hillywood binnen voor zijn date met VIVA. Hij is vast toe aan een biertje. André: “Nee, doe mij maar een muntthee met honing.”

Ehh… wat?

“Kijk, ik ben een Hazes, dus ik hou wel van een drankje. Maar ik moet niet te vaak drinken, want ik kan er niet maar één drinken. Nee, dat worden er dan drie, vier, acht. En zo ben ik dus met alles.”

In het refrein van ‘Niet voor lief’ zing je ‘Ik neem de liefde liever niet voor lief, mijn lief’. Na hoeveel biertjes wordt die lastig?

“Nou, ik drink dus niet meer voordat ik het podium opga. Dat heb ik een tijdje gedaan tegen de spanning, maar ik ben verslavingsgevoelig. Straks heb ik steeds meer nodig om dat podium op te kunnen, dus ik hou het liever bij water.”

Heb je on stage weleens een vette blunder gemaakt?

“Ik ben een keer flink op mijn bek gegaan. Ik miste de laatste trede van het trappetje en rolde zo het podium op. En dan natuurlijk blijven lachen en doen alsof je geen pijn hebt…”

Blunder je ook weleens als vader?

“Ik vind het verschrikkelijk leuk om voor mijn zoon te zorgen, maar ik moet bekennen dat ik het moeilijk vind om een hele dag alleen met hem te zijn. Natuurlijk ben ik een vader van deze tijd, een luier verschonen is geen taboe. Maar als hij 
daarna nog blijft huilen, raak ik lichtelijk in paniek. Gelukkig woon ik op een kamp met mijn schoonfamilie. Dus dan doe ik de deur open en roep ik om hulp.”

Ik probeer in te schatten of je nu een grapje maakt.

“Ik ben altijd serieus.”

Je bent elke woensdag met hem thuis. Hoe gaat dat dan?

“Haha, meestal is Moon erbij. Ik heb die woensdag alvast 
ingepland, omdat ik straks met hem de hort op wil: naar de 
dierentuin, Efteling, McDonald’s. Ik denk dat mijn kwaliteiten als vader pas goed uit de verf komen als hij wat groter is.”

Hoe krijg je hem nu rustig als hij huilt?

“Eerst was mijn enige truc om hem gauw aan Moon te geven, maar dankzij mijn mental coach heb ik nu wat meer vertrouwen in mezelf. Zijn gehuil frustreert me soms en als ik 
dat geluid block door oordopjes in te doen, kan ik rustiger 
nadenken en beter voor hem zorgen. Dat werkt echt.”

Waarvoor heb je je mental coach nog meer?

“Ik kan mezelf zo gek maken, dat ik bij wijze van spreken 
een week voor Ahoy van de stress een keelontsteking krijg. In aanloop naar mijn concert in de Heineken Music Hall begin dit jaar (inmiddels AFAS Live, red.) ben ik met mijn coach gaan praten en daardoor verdwenen mijn angsten. Hij stelt me 
gerust.”

Last van prestatiedrang?

“Heel erg. Toen ik begon met zingen, riepen vijftien miljoen mensen: ga alsjeblieft iets anders doen, gast. Als kind van veertien ben je daar gevoelig voor. Toch had ik die droom en ben ik doorgegaan. Ahoy is niet alleen een mijlpaal, maar ook een dikke middelvinger naar de mensen die lelijke dingen over me zeiden.”

Meer André

Wie: André Hazes (23)
Woont: in Rotterdam met vriendin Monique en zoontje André (6 maanden).
Brak door met: zijn vertolking van de hit van zijn pa, ‘Ik leef mijn eigen leven’, tijdens het programma ‘De beste zangers van Nederland’.
Nieuw album: ‘Wijzer’
Mijlpalen: won vorig jaar vier Buma Awards, een Edison en ontving de 100%NL Publieksprijs.
In het verschiet: op 13 én 14 oktober staat hij in Ahoy.

Het hele interview met André lees je in VIVA 20. Het nummer ligt van woensdag 17  t/m dinsdag 23 mei in de winkel of kan je hieronder online bestellen. Het artikel is ook te lezen op Blendle.

»Bestel VIVA online | Klik hier «