Annemieke Schollaardt: ‘Ik ben geen 
excuustruus’

annemieke schollaardt

Ze greep nét naast de pot in ‘Wie is de Mol?’, reisde met Douwe Bob naar het Songfestival, is al tien jaar succesvol als 3FM-dj en 
ze is ook nog gelukkig getrouwd 
en trotse moeder. Stilzitten? 
Annemieke Schollaardt (37) 
heeft energie voor tien.

Interview: Elle Smolders | Foto’s: Hüsne Afsar

Annemieke is zo iemand bij wie je je direct op
je gemak voelt. Benaderbaar, nuchter, lekker zichzelf. Ze zou een vriendin van de middelbare school kunnen zijn, die je na twaalf jaar toevallig tegenkomt en waarmee het direct weer voelt als toen. ‘Ik zit bij de bar! :)’, sms’t ze op deze donderdagochtend, vijf minuten voor de afgesproken tijd. Eenmaal tegenover haar in The Hoxton aan de Herengracht in Amsterdam, waar ze graag wilde afspreken omdat er zo’n lekker huiskamersfeertje hangt, is Annemieke ook gewoon Annemieke. “Ik vind het heel awkward om een interview te geven,” zegt ze later. “Ik denk altijd: who cares? Voor mijn gevoel doe ik niets bijzonders. Maar ik heb de afgelopen jaren ook geleerd trots te zijn op mezelf. Dat mag best, zeggen ze.”

Ze is al tien jaar vaste kracht tussen de jongens op 3FM (waarover later meer), verbreedt ondertussen haar horizon op tv, gaat alle festivals af en leidt tegelijkertijd een zo normaal mogelijk gezinsleven.

Is radio maken een droom die uitkwam?

“Ja. Toen ik klein was, wilde ik al ‘bij de radio’. Maar ik had, zoals wel meer mensen, het idiote idee dat dat toch niet haalbaar was. Niet omdat het een mannenwereld zou zijn, die discussie blijft vermoeiend. Ik was er gewoon van overtuigd dat het een leuke hobby zou blijven.”

Hoe bedoel je, vermoeiend?

“Ik zou het heel vervelend vinden om constant neergezet te worden als ‘vrouw in een mannenwereld’. Dat zou alleen maar aangeven dat het bijzonder is wat ik doe. Ik wil juist dat het níet bijzonder is. Ik mérk het niet eens. En daarbij: ik werk gewoon goed met mannen. Ik ben ook vrij direct en ik hou niet van gebitch.”

Je won twee keer de Radiobitches Award.

“Haha, klopt. Dat dan weer wel. Ik ben alleen geen typisch meisje-meisje, maar meer one of the guys. Al ben ik ook graag met mijn uiterlijk bezig en vind ik zo’n fotoshoot als deze fantastisch. Dat vind ik dan óók weer jammer aan dit ‘hokje’: als je als vrouw in een mannenwereld werkt, word je vaak gezien als een halve kerel. Mensen vinden het dan op een of andere manier moeilijk te begrijpen dat je óók gewoon vrouw kunt zijn.”

Toch pleit je niet voor meer vrouwen op de radio?

“Niet echt. Het maakt niet uit of je man bent of vrouw. Ik denk ook dat er helemaal niet zo veel verschil zit in mijn manier van radio maken en wat de jongens doen. Daarom werkt het ook. We hebben weleens meisjes gehad die heel veel over sex gingen praten en zich constant wilden bewijzen als vrouw. Dat gaat ’m dan gewoon niet worden. Ik ben daar niet mee bezig. Ik zit hier niet omdát ik een vrouw ben, ik ben geen excuustruus. Ik maak gewoon goede radio.”

Het hele interview met Annemieke lezen? Je kunt VIVA 23 online bestellen.